Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Οίκοθεν: Μειώνει το χρόνο περίθαλψης 70% στους ογκολογικούς ασθενείς



Ένα νέο μοντέλο περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο, αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης της νόσου, τόσο σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, όσο και σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των δαπανών υγείας.

Το πρόγραμμα Οίκοθεν στοχεύει στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα που χρειάζονται, τη στιγμή που τα χρειάζονται, στο περιβάλλον του σπιτιού τους, με την απαραίτητη ασφάλεια από την φροντίδα των ειδικών γιατρών και νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, φροντίζει για την ασφαλή μεταφορά και χορήγηση αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων στο σπίτι του ασθενούς, από ειδικό κλιμάκιο με ειδικευμένο ιατρό της ανάλογης ιατρικής ειδικότητας και νοσηλευτή, οι οποίοι περιθάλπουν τον ασθενή.

Συμβάλλει έτσι, στην αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών μονάδων, θέτοντας παράλληλα τον ασθενή στο επίκεντρο της φροντίδας, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του, ολιστικά.

Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνοντας την ταλαιπωρία τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την επιβάρυνση των επαγγελματιών υγείας, αυξάνοντας συνολικά την αποδοτικότητα – και συνεπώς και τη βιωσιμότητα – του συστήματος υγείας.

Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται

 

To πρόγραμμα Οίκοθεν φροντίζει για την ασφαλή μεταφορά και χορήγηση του φαρμάκου στον ασθενή

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2023 από τον Αγ. Σάββα και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, έχει επεκταθεί καλύπτοντας 156 ασθενείς, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται και στα Νοσοκομεία Θεαγένειο, Μεταξά, ΑΧΕΠΑ και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ανεβάζοντας τους ασθενείς που έχουν ενταχθεί σε αυτό στους 211. Συγκεκριμένα, καλύπτονται 82 ασθενείς με καρκίνο μαστού, 31 με καρκίνο πνεύμονα, 24 με καρκίνο παχέος εντέρου, 4 με καρκίνο ουροδόχου κύστης, 12 με καρκίνο ωοθηκών και 3 με καρκίνο του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι οποίοι λαμβάνουν τα φάρμακα στο σπίτι τους.

Παράλληλα, το νοσοκομείο Μεταξά καλύπτει 32 ασθενείς με κατ οίκον θεραπεία, 10 το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, 6 το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι 7 αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα σύντομα.

Μνημόνιο Συνεργασίας
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του, υπογράφηκε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης για την υποστήριξη προγραμμάτων κατ’ οίκον χορήγησης νοσοκομειακής θεραπείας μεταξύ της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Αντίστοιχα, το μοντέλο, αναλύθηκε εκτενώς στο πρόσφατο συνέδριο για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας, ενώ σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, τονίσθηκε η επέκτασή του και σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς επίσης και σε περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, ο εμπνευστής του προγράμματος και αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, ογκολόγος – παθολόγος Μιχάλης Νικολάου, επισημαίνοντας τις προοπτικές βελτίωσης της περίθαλψης μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στις ανάγκες των ασθενών διευκολύνοντας ταυτόχρονα την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση της υγείας που έχει συντελεστεί και με τη βοήθεια της ΕΟΠΕ φέρνει όλο και πιο κοντά τη δυνατότητα μετατροπής των νοσοκομείων σε «smart hospitals». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από το 2027 με την ένταξη νέων ανοσοθεραπειών που θα γίνονται υποδόρια θα έχουν την ευκαιρία περισσότεροι ασθενείς να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Προοπτικές ευρύτερης επέκτασης
Ο κ. Νικολάου, μιλώντας στο in.gr υπογράμμισε ότι εξ αρχής, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με στόχο να καλύπτει στα αρχικά του στάδια πάνω από 320 ασθενείς τον χρόνο, εξασφαλίζοντας αποσυμφόρηση του νοσοκομείου κατά 30% στους χώρους νοσηλείας και μειώνοντας την αναμονή πρόσβασης νέων ασθενών.

Προοπτικά, αναμένεται να επεκταθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, καλύπτοντας όλα τα ογκολογικά νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά, καθώς και τις μεγάλες ογκολογικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων της χώρας, για την κάλυψη των αναγκών πάνω από το 80% των ασθενών με καρκίνο σε κάποια φάση της νόσου τους.

Παράλληλα, μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες ειδικότητες, για την ασφαλή χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων κατ΄ οίκον σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις νευρολογικές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματολογικές, παιδιατρικές, «αλλάζοντας πραγματικά την σελίδα» στην θεραπευτική προσέγγιση όλων των παθήσεων, καθώς προβλέπει διαδικασίες, που με επαναληψιμότητα και ασφάλεια, να μπορούν να μεταφέρουν το νοσοκομειακό φάρμακο στο σπίτι του ασθενούς.

Εξοικονόμηση χρόνου και πόρων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ Γιώργο Καπετανάκη, παρατηρείται καθολική αποδοχή του Οίκοθεν από ασθενείς, γιατρούς και την Πολιτεία καταδεικνύοντας έτσι την αξία του προγράμματος και την εξαιρετικά θετική του επίδραση στην περίθαλψη. Επισημαίνοντας τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης των ασθενών και την επιβάρυνση των επαγγελματιών υγείας, ο κ. Καπετανάκης χαρακτήρισε το μοντέλο του Οίκοθεν ως «έξυπνο εργαλείο», με το οποίο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε συγκεκριμένες θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κόστους της τάξης του 17-30%, ενώ σε άλλες σε μείωση χρόνου κατά 70%. Πρόσθεσε μάλιστα, πως αντίστοιχα μοντέλα, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ουσιαστικά όλο το σύστημα υγείας.

Νέο μοντέλο, θεσμικά
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστα Αθανασάκη, τα συστήματα υγείας θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται. Συνεπώς, η έμφαση θα πρέπει να μετατοπισθεί από την προσφορά υπηρεσιών στη ζήτηση, δηλαδή, στο τι ακριβώς θέλουν οι άνθρωποι και πώς μπορεί να βελτιωθεί η θέση τους μέσα στο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η τεκμηρίωση της αξίας στο σύστημα υγείας πρέπει να βασίζεται σε πολλούς δείκτες αξιολόγησης των παρεμβάσεων, αναγνωρίζοντας την αξία από την κοινωνική οπτική.

Διερευνώντας νέες προσεγγίσεις για την παροχή υπηρεσιών υγείας, με καλύτερη πρόσβαση και μείωση των υφιστάμενων ανισοτήτων η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, κατέληξε σε ένα μοντέλο που αναγνωρίζει 26 μεταβλητές αξίας. Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή λαθών, την απώλεια παραγωγικότητας συγγενών, τον αριθμό ασθενών υπό θεραπεία, τη δυνατότητα αυτοχορήγησης, την αύξηση της χωρητικότητας των νοσοκομείων, τις δυνατότητες για ιατρικό τουρισμό, την έκπτωση ή μη των φλεβών, την ικανοποίηση του προσωπικού, την ικανοποίηση των ληπτών της θεραπείας, την ισότητα στην πρόσβαση, τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την κόπωση του προσωπικού, το κόστος μετακινήσεων, το κόστος υλικών, τη μείωση των παραπόνων προς τις δομές υγείας, τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων για το προσωπικό, τη μείωση του κόστους για τον ασθενή, τη μείωση των περιοχικών ή συστημικών λοιμώξεων, τον περιορισμό σπατάλης φαρμάκου, την ποιότητα ζωής των ληπτών της θεραπείας, αλλά και των συγγενών τους, τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, τη δυνατότητα χορήγησης εκτός νοσοκομείου, τον χρόνο εξυπηρέτησης του ασθενούς, τον χρόνο μετακινήσεων και τον χρόνο του προσωπικού. Το μοντέλο αυτό, θα είναι διαθέσιμο από τον ερχόμενο Ιανουάριο.