Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 -

Οι ισχυρισμοί του ιατροδικαστή που εξόργισαν την εισαγγελέα στη δίκη της Άννυ



Φως στις συνθήκες θανάτου της 4χρονης Άννυ μέσα από τη ματιά της επιστήμης, μέσω των μαρτυριών ειδικών πραγματογνωμόνων, επιχειρεί να ρίξει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου συνεχίζεται η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης ο οποίος κλήθηκε από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου πατέρα της 4χρονης Στανισλάβ Μπακαρτιέβ ή Σάββα απέκλεισε το ενδεχόμενο το παιδί να είχε τεμαχιστεί εν ζωή, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με όσα κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης.

Ο μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση πως το παιδί απεβίωσε λόγω παθολογικών αιτιών «ίσως και από ναρκωτικά», συμπληρώνοντας πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και ειδικότερα μια κουβέρτα η οποία είχε εμετό και «δεν αξιοποιήθηκε μέχρι τώρα».

Η μαρτυρία του ιατροδικαστή αμφισβητήθηκε έντονα από την εισαγγελέα της έδρας αλλά και από την υπεράσπιση της μητέρας της Άννυ. «Σηκώνω τα χέρια ψηλά», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός μετά από σειρά ερωτήσεων που έθεσε προς τον μάρτυρα ο οποίος επέμεινε πως οι κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στο διαμέρισμα - σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα ήταν σε χαμηλό ύψος, κάτω από το ένα μέτρο

Εισαγγελέας: Κάνετε άλματα, κάνατε υπερβάσεις. Έχετε βγάλει την απόφαση σας, εμείς να πάμε σπίτι δηλαδή...

Μάρτυρας: Έλαβα υπόψη μου τα στοιχεία.

Εισαγγελέας: Ότι λέει ο κατηγορούμενος το λαμβάνετε ως δεδομένο για να καταλήξετε σε επιστημονικό στοιχείο...

Μάρτυρας: Βρήκα στοιχεία που με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Άννυ δεν πέθανε με βίαιο τρόπο. Από τις κηλίδες αίματος αλλά και από μια κουβέρτα που είχε εμετό που σημαίνει πως το παιδί ήταν άρρωστο .

«Το σπίτι ερευνήθηκε πιθαμή προς πιθαμή»

Το ύψος στο οποίο εντοπίστηκαν οι κηλίδες αίματος στους τοίχους του υπόγειου διαμερίσματος της Μιχαήλ Βόδα βρέθηκε στο επίκεντρο ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στην πραγματογνώμονα της ΕΛΑΣ Αλεξάνδρα Λόλη η οποία ήταν μέλος του κλιμακίου που έκανε την λήψη υλικού από τον τόπο του εγκλήματος.

Το διαμέρισμα, όπως είπε η μάρτυρας, ερευνήθηκε πιθαμή προς πιθαμή. «Η έρευνα μας ήταν εξαντλητική γιατί επρόκειτο για ένα παιδί. Το σπίτι ψάχτηκε βήμα - βήμα», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως «η κουζίνα ήταν πολύ καλά καθαρισμένη και στο χωλ υπήρχαν προσπάθειες καθαρισμού καθώς εκεί βρέθηκε βιολογικό υλικό».

Η μάρτυρας ανέλυσε διεξοδικά τις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιούν οι ειδικοί της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνήσουν τον τόπο ενός εγκλήματος. Αναφερόμενη δε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα υπογράμμισε πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια σημεία είχαν καθαριστεί. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επέδειξε στην μάρτυρα φωτογραφίες που ελήφθησαν από το διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα καλώντας την να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κηλίδες αίματος.

Η κ. Λόλη υπέδειξε κηλίδες αίματος, σε αρκετά σημεία, οι οποίες εντοπίστηκαν σε ύψος μεγαλύτερου του ενός μέτρου. Ωστόσο, η μάρτυρας δεν ήταν θέση να πει αν το παιδί τεμαχίστηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανό. «Δεν μπορώ εγώ να το πω αυτό. Εγώ συλλέγω στοιχεία που μπορούν να "δέσουν" ένα ύποπτο με το έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοχεύσεων (ΕΟΜ) Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά το θάνατο της μικρής να έγινε εμπορία των οργάνων της. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικογραφία για εμπορία οργάνων», είπε ο μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται.