Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 -

«Οι επιστροφές αλλοδαπών από τη Γερμανία που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία»



Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραδέχτηκε πως η Γερμανία θα στείλει πίσω στην Ελλάδα χιλιάδες παράνομους αλλοδαπούς μετά από την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Σολτς για μερική αναστολή της συνθήκης Σένγκεν.

 Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «οι επιστροφές από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν μαζικά, παρά τις όποιες ανησυχίες έχουν προκύψει»!

«Όχι, δεν φέρνω επιστροφές χιλιάδων. Το έχει ξεκόψει κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός τις προάλλες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δηλαδή δεν θα έρθουν όλοι μαζί στην Ελλάδα αλλά σε… δόσεις!

Για να έρθουν όμως εδώ σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με το Βερολίνο!

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δεν είναι αν όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες αντί να έρθουν μαζικά έρθουν τμηματικά.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να έρθουν καθόλου!

Και γιατί αριθμούς μιλάμε;

Πληροφορίες αναφέρουν για περίπου 100.000 παράνομους αλλοδαπούς που η Ελλάδα τους είχε δώσει απλόχερα άσυλο με την προοπτική ότι θα πήγαιναν στη Γερμανία.

Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει έντονος φόβος κινδύνου εγκλωβισμού των παράνομων μεταναστών στις χώρες υποδοχής και υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, με προτεραιότητα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία περίοδο που οι ροές παράνομων μεταναστών έχουν τριπλασιαστεί.

«Οι γερμανικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζουν τεχνικά και νομικά προβλήματα με τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα τους», είπε.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι επιστροφές αλλοδαπών από τη Γερμανία, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία!

Και εκεί πάλι προσπάθησε να «θολώσει τα νερά» λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές επιστροφές και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι υπάρχει μια γενικότερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη προς αυστηρότερους κανόνες στο μεταναστευτικό.

«Όπου υπάρχουν εκλογές, αισθάνονται κάποια ανασφάλεια σχετικά με την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση. Αυτό υπάρχει και νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε και εμείς τα μηνύματα και να δούμε τι προσαρμογές πρέπει να κάνουμε, χωρίς όμως να καταστρατηγήσει το πνεύμα της Σένγκεν, δηλαδή τα ανοιχτά σύνορα. (…) Δεν μπορεί να κάνει κάθε χώρα ό,τι θέλει», είπε.

«Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να κλείνει τα σύνορά της, αλλά να βρούμε λύσεις που θα απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών, χωρίς να διαλύσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη».

Σχετικά με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της χρηματοδότησης.

«Νομίζω το έχει ξεκαθαρίσει απολύτως ο πρωθυπουργός, καταρχάς ο φράχτης θα συνεχίσει να κατασκευάζεται.

Ο φράχτης δεν θα καλύψει όλο τον Έβρο, αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό αλλά ασφαλώς θα δυσκολέψει την είσοδο από τα χερσαία σύνορα δεδομένο ότι θα μειώσει τα σημεία εισόδου και είναι κι άλλα εμπόδια που κατασκευάζονται όχι μόνο φράχτης.

Θα θέλαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά όπως και να χει είτε με ευρωπαϊκό χρήμα είτε με χρήμα από τον εθνικό μας προϋπολογισμό θα συνεχιστεί η κατασκευή του φράχτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ όμως όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεπε την είσοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες με το σκεπτικό ότι θα πήγαιναν στην… Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα όμως που στις χώρες αυτές δεν τους θέλουν και θα τους επιστρέψουν στον… «αποστολέα», δηλαδή στην Ελλάδα.