Κίνδυνο συρρίκνωσης ή ακόμα και κατάργησης διατρέχουν τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους, τον κοινωνικό τουρισμό και τις κατασκηνώσεις.
Σύμφωνα με το σύλλογο εργαζομένων του Οργανισμού (πρώην ΟΕΚ – ΟΕΕ), με το επιχείρημα ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού τους, τα επιδόματα αυτά κινδυνεύουν από την απόφαση της κυβέρνησης να «αδιαφορήσει προκλητικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από την καταβολή των εισφορών τους».
Ο σύλλογος παραθέτει στοιχεία που δείχνουν αφενός την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων επιδομάτων, αφετέρου την υφαρπαγή από το ΙΚΑ, των εισφορών που αποδίδουν είτε οι εργαζόμενοι, είτε οι εργοδότες ανά περίπτωση, επιβαρύνονται έτσι ακόμα περισσότερο τον ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ότι οι «μακροχρόνια άνεργοι, αποτελούν σήμερα το 70% των εγγεγραμμένων ανέργων. Από αυτούς εισπράττουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων ο ένας στους δέκα! Οι όροι της καταβολής του είναι σκοπίμως τόσο αυστηροί, ώστε να αποκλείονται οι περισσότεροι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να μη χορηγούνται τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί».
Για τον κοινωνικό τουρισμό, ο σύλλογος εργαζομένων στον ΟΑΕΔ υπολογίζει ότι εκταμιεύεται ετησίως ποσοστό «κάτω του 50% από τα 10 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος (ο ΟΑΕΔ αρνείται να δημοσιοποιήσει ακριβή στοιχεία). Οι εισφορές των εργαζομένων - 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας - από το 2012 δεν αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εργατικής Εστίας και από τις δόσεις των δανείων του ΟΕΚ».
Εξακολουθεί, βεβαίως, να παρακρατείται από τους εργαζόμενους η εισφορά 1% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν έχει εκπονηθεί από τον ΟΑΕΔ τα τελευταία τέσσερα και πλέον έτη, που αποτελεί καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ. Ο σύλλογος των εργαζομένων επισημαίνει την «κατάφορη αδικία η στεγαστική μέριμνα του Κράτους προς τους εργαζόμενους να είναι παντελώς ανύπαρκτη, ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να τη χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους, οι οποίες αποδίδουν στο Κράτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως».
Όσον αφορά στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ο σύλλογος σημειώνει με νόημα ότι «ενώ οι εργοδότες πληρώνουν την εισφορά τους κάθε χρόνο (Αύγουστο) υπέρ του Οργανισμού για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν, το ΙΚΑ αρνείται να αποδώσει στον ΟΑΕΔ τα ποσά που παρακρατά. Αναλυτικά, για το 2014 το ΙΚΑ εισέπραξε για τη συγκεκριμένη εισφορά 35 εκατ. ευρώ και για το 2015, άλλα 36 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικές εισφορές των δύο ετών, ύψους 71 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με ίδιους πόρους».
Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την περαιτέρω μείωση «ακόμη και αυτών των πενιχρών κοινωνικών παροχών, την χρηματοδότηση του επιδόματος αλληλεγγύης». Η χορήγησή του, όμως, είναι υποχρέωση ενός σύγχρονου Κράτους Πρόνοιας και όχι ευθύνη των λιγοστών πλέον εργαζομένων, οι οποίοι δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλο τις τρύπες του ασφαλιστικού συστήματος που η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και το PSI, με το κούρεμα των αποθεματικών, δημιούργησε.
Ο Σύλλογος αφού καλεί την ΓΣΕΕ «να υπερασπίσει τα χρήματα όλων των μελών της - εργαζομένων, και να διεκδικήσει με κάθε ένδικο μέσο την άμεση καταβολή τους στον ΟΑΕΔ με σκοπό την εκπόνηση προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΟΕΚ & Εργατικής Εστίας», αλλά και την Κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να βάλει χέρι στα προγράμματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν», τονίζει ότι «σε περίπτωση που η Κυβέρνηση συρρικνώσει ή καταργήσει προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις».