![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/field/image/oxi_2.jpg?itok=5KukaDIa)
Τα έχουν κανονισμένα και μας τα πασάρουν σιγά σιγά, κυβέρνηση και ξένα κέντρα. Δεν λένε ευθέως τα σχέδια που υπηρετεί η κυβέρνηση αλλά προσπαθούν να τα περάσουν με τρόπο ώστε να συνηθίσουμε στην ιδέα.
Μια λοιπόν από τις αρκετά ύποπτες εταιρίες πολιτικών αναλύσεων η Teno Intelligence, κάνει λόγο για πιθανό νέο δημοψήφισμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα έκτακτα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ, μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup με Κομισιόν και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης που παρακολουθεί στενά τις οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να «πουλήσει» τη συμφωνία στη χώρα του ως «σπουδαίο επίτευγμα».
Όπως εξηγεί, άλλωστε, η Teneo Intelligence ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να «περάσει» ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο, τη στιγμή που δέχεται ως αντάλλαγμα μία ακόμα «νεφελώδη υπόσχεση» για ελάφρυνση χρέους.
Μπορεί το πακέτο να περάσει από την Αθήνα, αλλά είναι ξεκάθαρο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές ότι η ψηφοφορία δε θα είναι εύκολη διαδικασία.
Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα ειδικά αν τα μέτρα αγγίξουν και τους δημόσιους υπαλλήλους, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται υπό πίεση επειδή αποδέχεται επιπλέον περικοπές.
Ανάλογη πίεση, όμως, δέχεται και η ρευστότητα της Ελλάδας, με την εταιρία ανάλυσης ρίσκου να επισημαίνει πως το κύριο εμπόδιο της χώρας δεν είναι τόσο η ιδεολογία της κυβέρνησης, αλλά η πολιτική ικανότητά της να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή.
Ολοκληρώνοντας την έκθεσή της η Teneo Intelligence προβλέπει πως ο κίνδυνος για «εκτεταμένο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ή μία ακόμα πολιτική κίνηση-έκπληξη από τον Τσίπρα, όπως ένα δημοψήφισμα, δε μπορούν να αποκλειστούν».
Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες reprofiling του χρέους μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».
Από την άλλη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «πρώτον δεν χρειάζεται "κούρεμα", δεύτερον η συμφωνία της 25ης Ιουλίου αποτελεί το βασικό οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα».
Οι Έλληνες βουλευτές της βουλής τι κάνουν ; Γιατί κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο; Μήπως με την σιωπή τους συνεργούν στο έγκλημα. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών κι εκείνοι . Εδώ θα κριθούν όλοι και όλα.