Ταλαιπωρία για μικρούς και μεγάλους επιφύλασσαν οι γιορτινές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, πυροδοτώντας ένα ντόμινο μεταδόσεων αναπνευστικών ιών μεταξύ συγγενών και φίλων.
Το δυναμικό come back της εποχικής γρίπης αλλά και η έντονη κυκλοφορία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) συνθέτουν μαζί με τον πάντα επίκαιρο SARS-CoV-2 ένα κοκτέιλ ιώσεων, με την υψηλή νοσηρότητα να προκαλεί πίεση στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Παράλληλα, όμως, ουρές σχηματίζονται και στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να διαπιστώνονται ελλείψεις του αντιικού φαρμάκου έναντι της γρίπης (του γνωστού δηλαδή Tamiflu) προκαλώντας περαιτέρω αναστάτωση. Εντούτοις, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, σημειώνει στα «ΝΕΑ» πως η αρρυθμία που προκλήθηκε στην αγορά ήταν ένα προσωρινό φαινόμενο λόγω της εορταστικής περιόδου που σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρά ανεπάρκεια αποθεμάτων.
Και επιμένει πως η κατάσταση θα ξεκινήσει να ομαλοποιείται ήδη από σήμερα.
Λοιμώξεις: Η κορύφωση
Αλλωστε, οι προβλέψεις δείχνουν πως η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν πρόκειται να ανακοπεί σύντομα, συνεπώς ούτε και η ζήτηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, η επαναλειτουργία των σχολείων αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη κομβικό δίαυλο μεταδόσεων, με αποτέλεσμα η κορύφωση του κύματος των εποχικών ιώσεων να αναμένεται έπειτα από μία με δύο εβδομάδες.
«Ο συγχρωτισμός των γιορτών ήδη εκδηλώνεται και το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Συνεπώς, οι σχετικές εκτιμήσεις θέλουν να αποκλιμακώνεται η κατάσταση περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου».
Είναι ενδεικτικό, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι την τελευταία εβδομάδα του έτους (από τις 23 έως και τις 29 Δεκεμβρίου) καταγράφτηκαν 11 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Από τα ίδια, δε, δεδομένα προκύπτει πως προς το παρόν κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α και κυρίως το… γνώριμο στέλεχος από την πανδημία του 2009 – Α(Η1) pdm09.
Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα, όπως αναλύουν οι ειδικοί, είναι πυρετός (σε κάποιες περιπτώσεις υψηλός), ρίγη, μυαλγίες, κακουχία και εκδηλώσεις του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχας και δύσπνοια).
Στους ηλικιωμένους εντούτοις, τα σημάδια μπορεί να διαφοροποιούνται εμφανίζοντας αρχικά σύγχυση και ατονία.