Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 -

Ο Μπαλτάς παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ



Τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την Κυριακή, από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του κόμματος, ο Αριστείδης Μπαλτάς.


Ο τέως υπουργός Παιδείας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο βασικός συντάκτης του προγράμματος -διαδικασία στην οποία συμμετείχαν επίσης Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Μπαλάφας, Τζανακόπουλος και Βίτσας- αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του σχεδίου του κυβερνητικού προγράμματος, βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες του οποίου είναι τα πεδία των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του φορολογικού συστήματος και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Το πρώτο μέρος του, περίπου 70 σελίδων σχεδίου, αποτελεί ουσιαστικά αποτίμηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο και συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αναφέρεται στους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος υπό τις νέες συνθήκες.

Με βάση το πρόγραμμα, αν επανεκλεγεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο, αλλά «είναι αποφασισμένος να αναζητήσει ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων».

Στο πρόγραμμα γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στις τράπεζες για τις οποίες προβλέπεται πως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησή τους, θα επιτρέψει την επαναφορά της παροχής ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ και την αύξηση της αξίας των επιλέξιμων ενεχύρων. Παράλληλα, τονίζεται ότι η πλήρης άρση των capital controls (ήδη καταγράφεται σημαντική χαλάρωση των αρχικών περιορισμών) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Την ίδια ώρα και σχετικά με το ασφαλιστικό, στόχοι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθιέρωση ενός νέου κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των γενεών και εξασφάλιση όλων των συνταξιούχων από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που αγγίζει το 25% με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων, που άφηναν «παράθυρα» για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία. Δείτε εδώ όλο το σχέδιο του προγράμματος

«Πάμε μόνοι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους»


Κατά την ομιλία του, πάντως, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι το άρρητο διακύβευμα των εκλογών είναι το εξής: «είμαστε ή δεν είμαστε όμοιοι με όλους τους άλλους», για να τονίσει πως το στίγμα που πρέπει να δώσει το κόμμα σε αυτές τις εκλογές είναι ότι «πάμε μόνοι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους, ότι παραμένουμε ριζοσπαστική αριστερά, ότι παραμένουμε αριστερά του 21ου αιώνα». 

Επισήμανε ότι για να εδραιωθεί αυτή η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέκκλινε από τον στόχο του, πρέπει να επισημανθεί η πορεία της επτάμηνης πορείας. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπήκε στη διαπραγμάτευση με τους όρους και τα προτάγματά που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας παράλληλα να αντιπαλέψει την αντίληψη ότι πρόκειται για σύντομη παρένθεση. Αναφέρθηκε στις μεγάλες πιέσεις στις συνεδριάσεις των Brussels Group, στην πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και το τελεσίγραφο με το οποίο απάντησαν οι εταίροι, το οποίο οδήγησε στο δημοψήφισμα.

Κατά την ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του δημοψηφίσματος και της προοπτικής που ανοίγει ως παρακαταθήκη. Είπε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν ήταν «ευρώ ή δραχμή» αλλά για ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη και πως αυτό το στοιχείο είναι που στήριξαν όσοι σύσσωμοι στήριξαν το «όχι».  Επισήμανε συνεπώς ότι η ιστορική νίκη ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση μετά από το δημοψήφισμα έδειξε ότι υπήρχε εν εξελίξει το περίφημο σχέδιο Σόιμπλε ως σχέδιο ηγεμόνευσης της Ευρώπης συνολικά και πως με το δημοψήφισμα έγινε ρήγμα στην Ευρώπη. 

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι δεν έπεσε η κυβέρνηση της αριστεράς, ότι μπορεί να διεκδικήσει ξανά την αυτοδυναμία για την κυβέρνηση της αριστεράς «δείχνει ότι η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα είναι το οχυρό που μπορεί να αναστρέψει κάποιες από τις βασικές αρνητικές συνέπειες του μνημονίου και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα άλλο πρόγραμμα». Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, είπε ότι προκύπτουν από το πώς προχωράμε στη βάση της εμπειρίας και της αποτίμησης της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο που όμως δεν περιλαμβάνει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνικής κίνησης. Αυτό σημαίνει, είπε ότι εκτός μνημονίου υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο θεσμικών παρεμβάσεων, ανάπτυξης κινημάτων που θα αναδεικνύουν κοινωνικά υποκείμενα και άρα υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να γίνει σε αυτούς όλους τους τομείς και από την κυβέρνηση και από το κόμμα.

Σχετικά με τη συμφωνία με τους εταίρους υπογράμμισε ότι είναι τριετούς διάρκειας, με λυμένο το ενδιάμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης όσον αφορά στο χρέος και απολύτως ρητή δέσμευση που απαιτεί τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, καθώς επίσης και ένα χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία της ανάπτυξης. Παράλληλα, τόνισε ότι το ίδιο το μνημόνιο έχει μέτρα που είναι απολύτως επώδυνα, αλλά ταυτόχρονα έχει και ελαστικότητες που δεν χαρακτηρίζουν τα προηγούμενα μνημόνια, δηλαδή δυνατότητες εξεύρεσης ισοδυνάμων που είναι θέμα δυναμικής του κινήματος και της κυβέρνησης ποιες από αυτές να αξιοποιηθούν.