Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 -

Νέο 10ήμερο εκπτώσεων, επειδή 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν συμμετείχε στο πρώτο



Σε νέο δεκαήμερο προσφορών από τις 14 έως τις 24 Μαίου προχωρούν τα εμπορικά καταστήματα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, στις οποίες όχι μόνο το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν ήταν έντονο αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Στο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έκανε προσφορές ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην Αττική μόνο το 2% των επιχειρήσεων είχαν έκπτωση σε όλα τους τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκπτωτική περίοδο του Μαΐου, αποτελούν τα τρία τέταρτα του δείγματος ενώ μία στις τέσσερις δεν πραγματοποίησε προσφορές. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων επέλεξε να διαμορφώσει το επίπεδο των εκπτώσεων μεταξύ 11% και 20% και εν συνεχεία μεταξύ 21% και 40%.

Εκπτώσεις ανά κλάδο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίπεδο των εκπτώσεων ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας των επιχειρήσεων:

  • Μία στις δύο επιχειρήσεις στον κλάδο των επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών ειδών δεν συμμετείχαν στις εκπτώσεις του Μαΐου
  • Το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με είδη ένδυσης/υπόδησης περιορίζεται στο 10%. Επίσης παρατηρείται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πραγματοποιεί επί των πλείστων χαμηλής τάξεως εκπτώσεις, δεδομένου ότι περίπου οι μισοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι μείωσαν τις τιμές των εμπορευμάτων τους μεταξύ 11% και 20%.
  • Μία στις τρεις επιχειρήσεις διέθεσαν σε έκπτωση συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων
  • Μία στις πέντε μείωσαν τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματά τους, είτε αυτά ήταν νέες παραλαβές, είτε εμπορεύματα που είχαν σε απόθεμα.
  • Μεγάλη διαφοροποίηση προκύπτει αν συγκριθούν οι επιχειρήσεις της Αττικής με αυτές που δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Αττική το 47% διέθεσε σε έκπτωση μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 24% των επιχειρήσεων.
  • Στην Αττική το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν σε όλα τα εμπορεύματά τους έκπτωση είναι μόλις 2%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες φτάνει στο 45% των επιχειρήσεων του δείγματος.

Πτώση του τζίρου

Συνολικά η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων που συμμετείχαν σε αυτήν, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή για μία στις δύο επιχειρήσεις. Το 30% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις, τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς, να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και μόλις μία στις δέκα σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2015.

Η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν. Ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού τζίρου της σεζόν και ένας στους πέντε ότι έχει θετικό αντίκτυπο.

Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχει αρνητικό αποτέλεσμα μεγαλώνει όταν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις με μικρό κύκλο εργασιών κάτω των 30.000 ευρώ. Αντιθέτως οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ φαίνεται να επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου.

Αποτελέσματα ανά περιοχή

Βασική διαπίστωση για την γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των ενδιάμεσων  εκπτώσεων της άνοιξης, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων.

Η επισήμανση αυτή συμφωνεί με  τα ευρήματα της έρευνας στις εμπορικές επιχειρήσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι  η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν.  Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι σχεδόν όλοι οι Εκπρόσωποι αναφέρουν ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015.

Σημαντικό τμήμα των Εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων των καταστημάτων  κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι.