Εκτός από τις μεγάλες περικοπές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, τώρα ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει χιλιάδες οριστικές συντάξεις χηρείας επειδή είναι εξαιρετικά χαμηλές και κάτω από τα 345 ευρώ που είναι η προσωρινή σύνταξη. Ετσι φοβούμενοι την γενική κατακραυγή καθυστερούν την έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας που είναι κάτω από 345 ευρώ.
Συγκεκριμένα ο νόμος Κατρούγκαλου ( 4387/2016) τέθηκε σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016. Τον περασμένο Δεκέμβριο -εξαιτίας της έλλειψής του κατάλληλου λογισμικού- δόθηκε στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας προσωρινό μηνιαίο ποσό ύψους 345 ευρώ, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου.Oταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε -από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ- η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ.
Για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται, κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ». Επισημαίνεται ότι οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμισι χρόνο ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως.
Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά το Μάιο του 2016. (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου). Σημειώνεται ότι μεγάλες αλλαγές ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Οι δύο βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας, είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%.Έτσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.
Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ήδη δημιούργησε δημόσιο ψήφισμα μέσα από την σελίδα του Avaaz.org και ήδη έχουν συγκεντρωθεί 5000 υπογραφές. Το αίτημα είναι να αρθεί το ηλικιακό κριτήριο χορήγησης σύνταξης χηρείας. (άρθρο 12 του ν.4387/2016-νόμος Κατρούγκαλου).Όπως τονίζει ο σύλλογος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλέψει το κράτος τις εισφορές της οικογένειας 25, 30 και 35 ετών. «Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο. Είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τη ζωή του επιζώντα και της οικογένειας του. Είναι ένας τρόπος έκφρασης της αντίθεσης μας ,απέναντι σ ένα ισοπεδωτικό κράτος που καταπατά και ισοπεδώνει κάθε μέρα όλα τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα μας» τονίζει ο σύλλογος.
Πάντως το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες είναι άγνωστο πότε και αν εφαρμοστούν αφού πρέπει να τύχουν και της έγκρισης – αποδοχής των θεσμών .Αυτές είναι:
- Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων: Θα μπει ένα κατώτατο όριο και όσοι δικαιούχοι είναι κάτω από αυτό δεν θα χάνουν τη σύνταξη χηρείας ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο. - Απασχόληση: Θα πριμοδοτούνται οι χήρες που δεν έχουν δουλειά ώστε να βρουν απασχόληση είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα και να έχουν εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.
- Προστατευόμενα τέκνα: σε περίπτωση που υπάρχει αυτή η πολύ ειδική παράμετρος θα συνεχίζει η καταβολή της σύνταξης χηρείας.
Τέλος τονίζεται ότι σε αναμονή βρίσκονται ακόμη δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για να λάβουν την κύρια σύνταξη τους. Μέχρι τώρα δεν έχει συσταθεί ούτε ένα από τα 100 κλιμάκια υπαλλήλων που είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εκδώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις, Το κυβερνητικό σχέδιο που παραμένει ακόμη στα χαρτιά προβλέπει ότι περίπου 2.000 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ με μπόνους 250 ευρώ τον μήνα θα στελεχώσουν τα 100 κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί με αντικείμενο την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ώστε οι συντάξεις σε αναμονή να μην ξεπερνούν τις 70.000 έως το τέλος του χρόνου, ενώ η εκκαθάριση του συνόλου των αιτήσεων είχε προσδιοριστεί στις 30 Ιουνίου του 2018.