Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 -

Μπουτάρης: Δήμαρχος, ή επιχειρηματίας;



Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των άλλων που μας προέκυψαν στους δήμους, που συνειδητοποίησαν ότι οι τοπικοί άρχοντες έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τους ηγέτες της κεντρικής εξουσίας, βεβαιότητα στην εξάντληση της θητείας τους και κυρίαρχη εξουσιαστική θέση, ήταν και επιτυχημένοι, αποτυχημένοι, εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες, που διέβλεψαν και διαισθάνθηκαν ότι ο χώρος του δήμου προσφέρεται, σχεδόν απόλυτα, για πρωτοβουλίες, προβολές, ακίνδυνες αποφάσεις και επαφές που θα ήταν επωφελείς για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

 

του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

 

            Κατακλύσθηκαν λοιπόν μεγάλοι δήμοι από επώνυμους(;), ημιεπώνυμους και ανώνυμους, φιλόδοξους και ματαιόδοξους νεοέλληνες, της show-biz, της οινοποιίας, των μπουζουκτσίδικων, του άθλιου ποδόσφαιρου, για να δώσουν το δικό τους μοναδικό στίγμα, το δικό τους άρωμα στη άοσμη και δύσοσμη δημοτική αρχή στην Ελληνική επικράτεια.

            Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν η επιδείνωση των συνθηκών της καθημερινότητας των δημοτών τους, την παντελή έλλειψη καθαριότητας, το κυκλοφοριακό χάος, την έλευση χιλιάδων,σε διατεταγμένη υπηρεσία αλλοδαπών κλεφτών, ζητιάνων, ειδικών στην ανακύκλωση σκουπιδιών, εμπόρων βρεφών, διακινητών ναρκωτικών και αύξηση της εγκληματικότητας.

            Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της καθαριότητας-όπως ο ίδιος βαυκαλίζεται να αποκαλείται-επέτυχε την εκτράχυνση των συνεδριάσεων του δήμου, τους σορούς των σκουπιδιών να αποτελούν αξιοθέατο στη πόλη, την άνεση στη διακίνηση των γειτόνων  παρανομούντων στη πόλη, το τεράστιο άλυτο πρόβλημα στη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, την ανισότητα των πολιτών, τις διαχωριστικές γραμμές των προνομιούχων και πτωχών περιοχών, τον ορισμό της πλατείας Δημοκρατίας σαν διαχωριστικό κέντρο δυτικών και ανατολικών περιοχών, την έλλειψη συγκοινωνιών στις πτωχές περιοχές, την έλλειψη φωτισμού ακόμη και σε κεντρικές αρτηρίες, τον ιδιάζοντα πολιτικό λόγο.

            Η στήλη δεν διαφωνεί ούτε με τη γυμνή φωτογράφηση του δημάρχου, ούτε με τις πολλές παρελάσεις των ομοφυλόφιλων, ούτε με τη ποδηλατοδρομία γυμνών ποδηλατών.

            Η στήλη δεν δέχεται να επιλέγει ο δήμαρχος μόνο θεάματα που προκαλούν, που τον προβάλλουν, που έρχονται σε αντίθεση με τα ήθη των Θεσσαλονικέων και να μην ασχολείται με την ευκολία των δημοτών στη καθημερινότητα, στη καθαριότητα, στην ασφάλεια τους.

            Σαν επιτυχημένος επιχειρηματίας ο δήμαρχος, σωστά προβαίνει σε ενέργειες αύξησης του τουρισμού στη πόλη, έλευσης Τούρκων-αδελφών όπως λέγει- και Εβραίων-συνεταίρων όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί- που δαπανούν χρήματα, διευκολύνοντας την εμπορική δραστηριότητα και τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης.

            Οφείλει όμως να φροντίσει και τους αδύναμους συμπολίτες, δημιουργώντας προυποθέσεις ανακούφισής τους και όχι να εκπροσωπεί μόνο την άρχουσα τάξη.

            Ο πόνος των πολιτών είναι μεγάλος, η ανεργία μεγαλύτερη και σαν πρώτος πολίτης της πόλης πρέπει να αναλογισθεί τα υπεσχημένα και να σκύψει στα προβλήματα των δημοτών του.

            Άλλωστε η εκλογή του για δεύτερη φορά αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό του, εμπιστοσύνει που δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει.