Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 -

Μοσκοβισί: Εντατική δουλειά για να διεξαχθεί το Eurogroup το συντομότερο δυνατό



Στην ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορούν να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις».

«Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018».

Επιπλέον, ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως οΓερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση».

«Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ κατά τη την τοποθέτησή του στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος αναφερόμενος στη Ελλάδα υπογράμμισε πως έγιναν σημαντικά επιτεύγματα χωρίς προηγούμενο, επισημαίνοντας πως λίγα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιστεύουν βαθιά ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά τοΔΝΤ διαφωνεί, τόνισε και ανέφερε πως «εάν καθυστερήσουμε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας». Μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία σε λίγες μέρες με Eurogroup, επισήμανε.

«Ας μην εφευρίσκουμε κρίσεις! Οι πιστωτές θα πρέπει να παίζουν δίκαια. Ποια κυβέρνηση στην ΕΕ θα μπορούσε να νομοθετήσει με εφαρμογή μετά από 3 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συνολική κατάσταση και τις υπόλοιπες κρίσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Μοσκοβισί ενώ υπογράμμισε πως σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι κούρεμα.

Τέλος επισήμανε πως Προληπτικός μηχανισμός (contingency mechanism) χρειάζεται, όπως και το ΔΝΤ. Μια συμφωνία στον ακριβή μηχανισμό μπορεί να βρεθεί πολύ σύντομα και η ελληνική πρόταση που αφορά τον μηχανισμό βρίσκεται σε καλή βάση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας ότι του είναι δύσκολο να κατανοήσει το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Γκουαλτιέρι μετέφερε την πεποίθηση των ευρωβουλευτών πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

«Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Γκουαλτιέρι.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «μηχανισμό ασφαλείας», είπε ότι έχει «λογική βάση» και τηρεί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο κ. Γκουαλτιέρι αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν και χαρακτήρισε «παράλογο» και «μη αναγκαίο»  το αίτημα για προληπτική ψήφιση μέτρων, επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία.