Υπάλληλοι που εργάζονταν ως μετακλητοί στη Βουλή έγιναν αορίστου χρόνου με απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ, παραθέτοντας τα έγγραφα των διορισμών στο Ναό της Δημοκρατίας και κάνοντας παράλληλα λόγο για «μείζονα ερωτήματα ηθικής τάξεως, με αποχρώσεις σοβαρής παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής από την κορυφή, μάλιστα, της πολιτικής ιεραρχίας του Κοινοβουλίου».
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει τρεις περιπτώσεις διορισμών:
- Η πρώτη εξ αυτών έχει σχέση με απόφαση διορισμού "σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου" για πρόσωπο το οποίο το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν ως μετακλητή στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής Κ.Βασιλάκη. Ο διορισμός του συγκεκριμένου προσώπου στο προαναφερθέν γραφείο με την ιδιότητα μετακλητού-βοηθητικού προσωπικού έγινε στις 22/11/2015. Στις 13/3/2017 (μετά, δηλαδή από τον διορισμό ως ΙΔΑΧ) εκδόθηκε η "διαπιστωτική πράξη" του Προέδρου της Βουλής για την "αυτοδίκαιη παραίτηση" του εν λόγω προσώπου από τη θέση του μετακλητού.
- Η δεύτερη περίπτωση αφορά πράξη διορισμού σε θέση ΙΔΑΧ με ημερομηνία 14/3/2017. Το πρόσωπο αυτό αρχικά εμφανίζεται να έχει προσληφθεί ως μετακλητή στο γραφείο της τέως Προέδρου, στις 21/4/2015. Ακολούθως εκδίδεται διαπιστωτική πράξη απόλυσής της στις 14/10/2015, όταν έχουμε πλέον και τη λήξη της θητείας της τέως Προέδρου. Δέκα ημέρες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στις 24/10/2015 η ίδια υπάλληλος επαναπροσλαμβάνεται εκ νέου ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο αυτή τη φορά του νέου Ειδικού Γραμματέα, όπου και φαίνεται να παραμένει έως να γίνει ΙΔΑΧ, όπως προαναφέρθηκε.
- Η τρίτη περίπτωση αφορά υπάλληλο που εμφανιζόταν να είναι ως τις 14/10/2015 μετακλητή στο γραφείο του τέως γ.γ. Γ.Θαλάσση. Στις 30/10/2015 τοποθετήθηκε μετακλητή εκ νέου στο γραφείο πλέον του τότε νέου Προέδρου της Βουλής. Στις 17/6/2016 εμφανίζεται πρόσληψή της ως Ειδική Σύμβουλος πια στο γραφείο του γ.γ. της Βουλής. Στις 22/2/2017 δημοσιοποιείται πρόσληψή της πλέον ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, και στις 13/3/2017 εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη παραίτησής της από τη θέση της Ειδικού Συμβούλου.
Τι λέει ο κανονισμός της Βουλής
Στον Κανονισμό της Βουλής τονίζεται ότι «Απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής». Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω κανονισμός προέκυψε λόγω του μεγάλου θορύβου που προκάλεσαν στο παρελθόν μαζικά φαινόμενα διορισμών στη Βουλή.
Πηγή εγγράφων: Καθημερινή
Την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε το δημοσίευμα για μονιμοποίηση μετακλητών υπαλλήλων του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της Βουλής δεν υπήρξε μετατροπή της εργασιακής σχέσης των μετακλητών. Σημειώνεται επίσης πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 θέσεις εργασίας (μόνιμων, ιδιωτικού δικαίου και μετακλητών) που παραμένουν κενές.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει
"Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Εάν είχε γίνει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, οι συντάκτες που γράφουν ή αναπαράγουν εν γνώσει τους ανακρίβειες θα είχαν αντιληφθεί ότι σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή.
Επίσης θα είχαν ανακαλύψει ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται.