Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ο προπομπός μιας σειράς μειώσεων επιδόματα, αλλά και φοροελαφρύνσεις.
Και τα δυο θα φέρουν ψαλίδισμα στους μισθούς με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.
Μάλιστα μιλάμε για μειώσεις 0,5% του ΑΕΠ που μεταφράζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα θέρμανσης, αλλά και ασφαλιστικά, όπως όσα σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ αναμένεται να ψαλιδιστούν κι άλλο οι φοροελαφρύνσεις.
Οι αποφάσεις για τις αλλαγές αναμένονται μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, ενώ η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική νομοθεσία αναμένεται ως τα τέλη του Οκτωβρίου.
Όλα αυτά ενόψει διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και με το ΔΝΤ να επιμένει ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ (μεικτά) είναι υψηλός και πρέπει να μειωθεί περισσότερο.
Αντιθέτως, όσοι υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια περιμένουν να δουν εάν θα βρεθούν ως τις 31 Σεπτεμβρίου τα ισοδύναμα των 118 εκατομμυρίων ευρώ για μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν μειώσεις εκατοντάδων ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να θεσπίσει παρεμβάσεις στα μη μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.