Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Μαθητεία σε επιχειρήσεις για τελειόφοιτους επαγγελματικής εκπαίδευσης



Μαθητεία σε επιχειρήσεις, αλλά και τάξεις που θα έχουν έναν ρόλο ως «γραφεία σταδιοδρομίας» θα μπουν σε λειτουργία από την ερχόμενη σχολική χρονιά στην επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας. 

Πρόκειται για... προσομοίωση του λεγόμενου «γερμανικού συστήματος» που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2012 επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου αλλά την περίοδο εκείνη από την αντιπολίτευση καταγγέλθηκε ως «παιδομάζωμα» υπέρ των επιχειρήσεων.

Είχε σχολιαστεί μάλιστα χαρακτηριστικά από την τότε αντιπολίτευση ότι «ο θεσμός αυτός κλείνει την πόρτα της εκπαίδευσης στα παιδιά της εργατικής τάξης από την ηλικία των 15 ετών, τους στερεί τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το σχολείο και τα στέλνει μαζικά ως πάμφθηνη εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις».

«Πιλοτική τάξη μαθητείας»

Ο νέος θεσμός που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα αφορά την «Πιλοτική τάξη μαθητείας» και θα επιτρέπει στους τελειόφοιτους της επαγγελματικής εκπαίδευσης να θητεύσουν σε επιχειρήσεις για να αποκομίσουν την εμπειρία του επαγγέλματος που τους ενδιαφέρει, παίρνοντας αντίστοιχα και ένα μικρό ποσοστό της αμοιβής που θα λάμβανε ένας ενήλικος εργαζόμενος στην ίδια θέση.

Οι «μαθητευόμενοι» θα υπάγονται ασφαλιστικά στο ΙΚΑ για το διάστημα της μαθητείας, στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους θα είναι συντάξιµος. Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας θα είναι ίση με το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Η μόνη διαφορά που καταγράφεται στο νέο σχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του 2012 είναι ότι επιτρέπεται να μαθητεύουν οι εκπαιδευόμενοι και σε δημόσιες εκτός από ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η «Πιλοτική τάξη μαθητείας» ουσιαστικά μπορεί να ξεκινήσει να οργανώνεται από εφέτος και θα εφαρμοσθεί στις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, στο ΕΠΑΛ Κορωπίου Αττικής και στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η τάξη αυτή θα είναι πιλοτική και δικαίωμα εγγραφής θα έχουν όσοι έχουν το πτυχίο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών των ΕΠΑΛ των τομέων Ηλεκτρολογίας και Γεωπονίας, είναι 18-24 ετών και βρίσκονται εκτός απασχόλησης και το ανώτατο όριο θα είναι 50 συμμετοχές και στα δύο Επαγγελματικά Λύκεια.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει εφαρμογή μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα διδασκαλίας «Ενισχυτική εργαστηριακή της μαθητείας» στο σχολείο εννέα μηνών και 200 ωρών. Θα διδάσκεται επτά ώρες εβδομαδιαίως από εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας στα σχετικά ΕΠΑΛ. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται η «Πιλοτική τάξη μαθητείας» που θα είναι 28 ώρες, επιμερισμένη τουλάχιστον σε τέσσερις ημέρες. Την ευθύνη οργάνωσης αυτών των τάξεων θα έχει το ΕΠΑΛ μαζί με τον ΟΑΕΔ. Θα προηγούνται οι απόφοιτοι των τομέων «Ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις» και «Σύγχρονη επιχειρηματική γεωργία».

Πρόσκληση σε 15 ημέρες

Για όλα αυτά θα εκδοθεί σε 15 ημέρες πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1371, τεύχος Β', 17.5.2016):

  • Το κάθε Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης - εποπτείας των μαθητευόμενων στις δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Θα συνάπτεται «σύμβαση μαθητείας» από το σχολείο του κάθε νέου και τον ΟΑΕΔ που θα περιγράφει τις διαδικασίες απασχόλησής του. Οι όροι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και θα ελέγχονται από εποπτεύοντες καθηγητές του ΕΠΑΛ. Οι συμβάσεις θα μπορεί να ακυρωθούν αν δεν τηρούνται οι όροι από τον εργοδότη.
  • Προσδιορίζεται ο ρόλος του ΟΑΕΔ μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) ως συνεργαζόμενου με τα ΕΠΑΛ σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και τα θέματα διοικητικής διαχείρισης της μαθητείας. Αξιοποιείται έτσι η μακροχρόνια εμπειρία του. Στα κέντρα αυτά θα διατίθεται και εκπαιδευτικός των ΕΠΑΛ.