Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Mάχη Τζιτζικώστα και Δημάρχου Αμφίπολης με φόντο την Ευρωπαική χρηματοδότηση για τον Τύμβο



Μία μάχη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και φόντο τον τύμβο της Αμφίπολης και την χρηματοδότηση για την ανάδειξη του, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος και δεν έχει προχωρήσει όχι μόνο η περαιτέρω έρευνα και ανάδειξη του , που είναι το ουσιαστικό κομμάτι, αλλά ούτε καν η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, βάσει της μέχρι τώρα ανακάλυψης , που έτσι και αλλιώς είναι μοναδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη αυτή καθώς θεωρεί ότι η Κεντρική εξουσία δεν έχει δώσει την παραμικρή σημασία στο μνημείο και επιδιώκει να καταθέσει πρόταση για χρηματοδότητηση.
 
Το πρόγραμμα interreg

Ο λόγος το πρόγραμμα Interreg , της Ευρωπαικής Ένωσης όπου ο Δήμος της Αμφίπολης θέλει να έχει λόγο, όπως το ίδιο και η περιφέρεια. Οι πιέσεις μάλιστα προς την γενική γραμματέα Πολιτισμού κ. Βλαζάκη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ του Δημάρχου Αμφίπολης και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα , για το ποιος θα διαχειριστεί το μέλλον της περιοχής.

Είναι εξάλλου κάτι στο οποίο ο περιφερειάρχης είχε επενδύσει από την αρχή που αναδείχθηκε και επιθυμεί να έχει λόγο στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στην Πρώτη Σερρών ο …συμβιβασμός

Διαμεσολαβητικό ρόλο παίζει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διατηρεί εξαιρετική σχέση και με τον Τζιτζικώστα και με τον Δήμαρχο Αμφίπολης, καθώς για όσος δεν το ξέρουν η Πρώτη Σερρών ανήκει στον Δήμο Αμφίπολης.

Εκεί το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Τζιτζικώστας και Μελίτος ώστε να βρεθεί η Χρυσή τομή και να διαχωριστούν οι ρόλοι για το τι θα κάνει ο καθένας με φόντο την ανάδειξη του μοναδικού μακεδονικού μνημείου, που αυτή την ώρα είναι εντελώς αφημένο στην τύχη του, παρά τον σάλο που προκάλεσε η ανακάλυψη του σε παγκόσμιο επίπεδο δύο χρόνια πριν.

Διασυνοριακό πρόγραμμα αξίας 130.000.000 ευρώ!

Η Αμφίπολη πρέπει να ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg "Ελλάδα-Βουλγαρία"», που έχει συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 130 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 110.241.234 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19.454.338 ευρώ από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία και αφορά την εξαετία 2014-2020.  

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A "Ελλάδα-Βουλγαρία" 2014-2020, καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιφέρειες και η Αμφίπολη θα ενταχθεί στη ενότητα «Ανάπτυξη και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής» που αφορά και πολιτιστικά μνημεία της Βουλγαρίας.