Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών και στη Χίο - Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε όλους τους καταυλισμούς



Καζάνι που βράζει θυμίζει το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός στη Χίο, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.  

Η συνύπαρξη μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού για μία ακόμη φορά Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το Hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Έτσι εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη της διμοιρίας στη Χίο.

Σήμερα κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν στις 10:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. 

Αποχωρούν οι Γιατροί του Κόσμου

Αποχωρούν οι Γιατροί του Κόσμου από το hot spot της Χίου μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια. 

Η σύρραξη Αφγανών-Σύρων εντός του hot spot πήρε διαστάσεις, μετατράπηκε σε εκτεταμένα επεισόδια με συνέπεια τον τραυματισμό των μεταναστών αλλά και τη διάλυχη των υποδομών του κέντρου. 

Μάλιστα, οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλουν ότι χθες οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο που είχαν εντός του hot spot και ποδοπάτησαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ. 

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα σε Πειραιά - Ειδομένη

Την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα στους δύο μεγάλους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων, στην Ειδομένη και στον Πειραιά παραμένει ηλεκτρισμένη, με τον κίνδυνο επεισοδίων να επικρέμεται. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επείγεται να επικυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.  Η ψήφιση και η υλοποίηση της συμφωνίας όμως επισφραγίζει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται στο δεσμωτήριο της Ευρώπης και υλοποιεί την πολιτική των κλειστών συνόρων.

Προκαλεί αυτό κραδασμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση των 53 και οι αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα στου ΣΥΡΙΖΑ την οποία ενημέρωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Στις χθεσινές αντιδράσεις πρωτοστατούσε η Βασιλική Κατριβάνου, ενώ από τους πρώτους που με αρθρογραφία είχε επισημάνει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι η πρώην αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπάρξει διαφωνίες με πρώτο τον Παναγιώτη Λάμπρου που είχαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει ομόφωνη απόφαση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου αυτή την εβδομάδα. 

Εν τω μεταξύ η ροή προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζεται αν και μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και συνολικά εντός της χώρας ο αριθμός των προσφύγων κινείται γύρω στους 52.000. 

Από την Δευτέρα περίπου 1.500 πρόσφυγες πέρασαν το Αιγαίο με τον κύριο όγκο να υποδέχεται η Λέσβος και ακολούθως η Χίος και η Σάμος. Και αυτό παρότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι τουρκικές αρχές έχουν ενεργοποιηθεί και καθημερινά σταματούν πολύ περισσότερους από όσους τελικά βρίσκουν τον δρόμο τους.

Δείχνει αυτό ότι ακόμη κι αν η Τουρκία συμμορφωθεί με την απόφαση που έχει υπογράψει κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, η ροή δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς. Δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας θα προκύψουν και από την πλευρά της Ευρώπης.

Μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, οι χώρες της ΕΕ δύσκολα θα δεχθούν την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που όμως είναι η βασική επιδίωξη της Άγκυρας ώστε να τηρήσει το δικό της σκέλος. Ενώ όμως από τα τουρκικά παράλια θα συνεχίσουν να έρχονται, τα ελληνικά σύνορα παραμένουν κλειστά. Την ίδια ώρα δραστηριοποιούνται τα κυκλώματα των διακινητών στην Ελλάδα που υπόσχονται στους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη και σε όσους φθάνουν στον Πειραιά ότι θα τους εξασφαλίσουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Η υπόσχεση αυτή που συντηρεί την ελπίδα αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες στους πρόχειρους καταυλισμούς να αποσυρθούν για τις οργανωμένες δομές. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τώρα οι θέσεις φιλοξενίας στις οργανωμένες δομές δεν επαρκούν. Η υπόσχεση του πρωθυπουργού για δημιουργία 10.000 νέων θέσεων την εβδομάδα συναντά πρακτικές δυσκολίες στην υλοποίησή της και σε σημαντικό βαθμό αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. 

Εν τω μεταξύ στους δύο καταυλισμούς στην Ειδομένη που παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και στον Πειραιά όπου ο αριθμός τους πλησιάζει στους 6.000, επικρατεί έντονη νευρικότητα και τόσο οι εκπρόσωποι τόσο των ΜΚΟ όσο και των αρχών εκφράζουν φόβους ότι τα επεισόδια μπορούν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή. Η κούραση και η απογοήτευση των προσφύγων και οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων, Κούρδων, Αφγανών, Σύρων, Πακιστανών αποτελούν εύφλεκτο υλικό.

Η παραβατικότητα στους καταυλισμούς είναι εκτεταμένη. Διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις δύο μεγάλες κατηγορίες, τους πρόσφυγες από την Συρία που δικαιούνται ασύλου και τους οικονομικούς μετανάστες που προσανατολίζονται σε πιο δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας ωθούμενοι πολλές φορές από τα κινήματα αλληλεγγύης που βρίσκονται πίσω από τις οργανωμένες διαδηλώσεις τους στο κέντρο της Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη. 

Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη που δημιουργεί προβλήματα στον εμπορικό κόσμο και προκαλεί αντιδράσεις. Πρόσφυγες παραμένουν επάνω στις γραμμές, έχουν στήσει σκηνές με γυναίκες και παιδιά κάνοντας δύσκολη μία επέμβαση της αστυνομίας. 

Ενώ όμως είναι σαφές ότι η Ελλάδα φορτώθηκε το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει σε διαφορετική βάση, στην Ευρώπη εκφράζεται ικανοποίηση από τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η αυστριακή κυβέρνηση που πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας επιμένει ότι η πολιτική της κινείται στην σωστή κατεύθυνση και κινείται προληπτικά ώστε να μην ανοίξουν εναλλακτικές διαδρομές από την Βουλγαρία και την Αλβανία. Πιο έντονα κινείται η κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία που αναπτύσσει πολεμική με ιδεολογικούς όρους κατά της μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Ευρώπη.