Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

Λαγκάρντ: Να τελειώνει η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις αλλιώς δεν θα καταστεί βιώσιμο το χρέος



Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κούνησε για ακόμη μια φουρά το δάχτυλο στην Ελλάδα για συνέχιση των σκληρών κοινωνιοκτόνων μεταρρυθμίσεων, αλλά ούτε λόγος για τα λάθος προγράμματα και τις αναλύσεις εκτός τόπου και χρόνου του διεθνούς νομισματικού ταμείου,  που ισοπέδωσαν την ελληνική οικονομία επί "ηγεμονίας" Τόμσεν. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει ουσιαστικά και όχι μόνο στα χαρτιά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων αλλά και ελάφρυνση χρέους».

Αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ουσιαστική καθώς σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα δεν θα καταστεί βιώσιμο, ενώ θα χρειαστεί οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ακόμη πιο «βαθιά» ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.

Παράλληλα όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές ελληνικών τηλεοπτικών δικτύων στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.

Η κυρία Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει [οι αριθμοί] να βγαίνουν», εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά την σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του «δρακόντειο» και «κακού» ΔΝΤ.

«Δεν θέλουμε» σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή ήδη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη, είπε, υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είναι προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.