Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024 -

Κρίσιμη ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου - Σε κίνδυνο η κυβέρνηση από την πιθανότητα διαρροών



Με τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου για την διόρθωση φύλου να βρίσκεται στον «αέρα» καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής ξεκινά ο τελικός γύρος συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στη μία το μεσημέρι. 

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κοινοβουλευτικής ήττας καθώς, εκτός της άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 - διαφωνώντας  με την «φυλομετάβαση» ανηλίκων - με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη). Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».

Υπο αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί κοινοβουλευτικά «μαξιλαράκια» στους έξι βουλευτές του Ποταμιού, στην δεξαμενή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών και σε όσους εκ της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίσουν να διαφοροποιηθούν από την γραμμή του κόμματος που προσανατολίζεται να καταψηφίσει.

Προβληματισμένοι οι κυβερνητικοί βουλευτές

 
Τσίπρας και άδεια έδρανα = Απόσυρση διάταξης για 15χρονα;

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια απέφυγε να αναφερθεί στην διάταξη που αφορά τους ανήλικους και που σχεδόν μονοπωλεί την δημόσια συζήτηση. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι την ώρα που μιλούσε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου 45 βουλευτές δείχνει και το κλίμα δυσθυμίας που επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και την χωρίς διαβούλευση ενέργειά της να προσθέσει τους ανήλικους στο νομοσχέδιο. Γι' αυτό και κομματικά στελέχη δεν απέκλειαν νέες αλλαγές κατά την σημερινή συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε χθες νομοθετική βελτίωση εξειδικεύοντας τις ειδικότητες του ιατρικού προσωπικού που θα γνωμοδοτεί για την διόρθωση φύλου ανηλίκων, χωρίς ωστόσο να «κάμψει» τις ισχυρές ενστάσεις.

Δεν ήταν γεμάτα τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός

Σενάρια αλλαγών

Πλέον, τα επικρατέστερα σενάρια αλλαγών έχουν ως εξής:

-«Σπάσιμο» του άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά ώστε να μην κινδυνεύσει με καταψήφιση και το δικαίωμα φυλομετάβασης ενηλίκων. Θα «απομονωθεί» σε ξεχωριστό άρθρο η αλλαγή φύλου 15χρονων και 16χρονων ώστε να συγκεντρωθούν εκεί οι όποιες διαφωνίες.

-Απόσυρση της παραγράφου για τους ανήλικους ώστε να αποσυρθούν και οι ενστάσεις των ΑΝΕΛ και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει η πλειοψηφία των 153.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετρούν τα «κουκιά»

Πάντως, το νομοσχέδιο ως έχει κινδυνεύει με «ακύρωση» καθώς η πιθανή καταψήφιση του άρθρου 3, καταργεί τον «πυρήνα» του νομοθετήματος ακόμα και αν επί της αρχής λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 146 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνοντας παράλληλα στην Βουλή δική της πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα διόρθωσης φύλου μόνο για άτομα άνω των 18 ετών υπό προϋποθέσεις. 

Επίσης, αναμένεται να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ειδικότερα, από τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την δυνατότητα αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές. Πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη,  Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει επτά επιπλέον ψήφους και στη χειρότερη έντεκα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά σκέφτεται να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, οι έξι βουλευτές του Ποταμιού.

Κρίσιμη η απόφαση της ΔΗΣΥ

Με αυτά τα δεδομένα, ρυθμιστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα «παίξει» η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του κόμματος ασκούνται ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή».  Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3, εάν παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Ο ίδιος υποστήριξε πως, από επιστημονικής πλευράς, ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και πρότεινε να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση έως την ενηλικίωσή του και μετά να προχωρά σε διόρθωση φύλου. 

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τους κ.κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Μπαργιώτα να υπερψηφίζουν. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στις 09:30, κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος. 

Εάν, τελικά η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα ελπίζει μόνο στην «δεξαμενή» των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα

Να σημειωθεί ότι τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου θα μπουν στην μέγγενη της ονομαστικής ψηφοφορίας, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΚΟ της Χρυσής Αυγής. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου. Το πρώτο άρθρο περιγράφει τα δικαιώματα του προσώπου με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, το δεύτερο τον ορισμό της ταυτότητας φύλου, το τρίτο τις προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (σ.σ. ηλικιακά όρια κλπ) και το τέταρτο την διαδικασία.

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τις αριστερές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, «καυτηρίασε» ήπια την στάση της Εκκλησίας και απηύθυνε στην ΔΗΣΥ έκκληση στήριξης των προωθούμενων διατάξεων. 

Ωστόσο, απέφυγε να συμπεριλάβει στην περίπου 1.800 λέξεων ομιλία του οποιαδήποτε αναφορά για την δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους, που συγκεντρώνει το σύνολο των «πυρών» από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, για να προσθέσει: «Για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας. Που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα,  στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας. Καμιά παράδοση, όμως, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά».

«Στο ρου της ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στην διαρκή αντιπαράθεση. Από τη μία ένα κατεστημένο σύστημα αρχών, ιδεών και πρακτικών, και από την άλλη με τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία. Σε αυτή την αντιπαράθεση, οι αρνητές της συλλογικής προόδου κατέφευγαν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι "έτσι έχουν τα πράγματα". Έτσι τα όρισε κάποιος ή κάποιοι να είναι» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «Και υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης αυτών των ανθρώπων που τους συναντάμε στο διάβα του χρόνου. Είναι η βαθιά πίστη τους στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή που πρόσφατα ανακάλεσε και ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο απολύτως ανατριχιαστικό αλλά ευθύ, στη ΔΕΘ. Ή όπως έγραψε πρόσφατα και πιο παραστατικά, ένας επιφανής νεοφιλελεύθερος, ότι "το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα".
 
Τοποθετώντας, βέβαια, όπως και όλοι όσοι εμφορούνται από αντίστοιχη ιδεολογία, τον εαυτό του στα λιοντάρια. Εμείς, λοιπόν, τι να κάνουμε αγαπητοί φίλοι, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση
».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «όσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα. Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο».
 
Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση είπε «αν το ερώτημα προς την κυβέρνηση απαντάται με παρρησία και ευθυκρισία, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση ποιός θα το απαντήσει ;
 
Γιατί είναι ερώτημα αμείλικτο και δε χωράν υπεκφυγές :
 
Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας;
 
Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων ;
 
Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;
 
Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ.
 
Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε.
 
Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.  Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη;  Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης; Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;...
 
Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας...
 
Γιατί στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.
 
Και έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών  δικαιωμάτων και ελευθεριών
».
 

Κάλεσμα στην Κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «χαίρεται ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές πειθαρχίες. Κάποια στιγμή, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολες προοδευτικές τομές».
 
»Εσείς παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα, αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές.  Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση, που έχει κάνει πράξη το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.  Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών».
 
«Μένουμε Ευρώπη»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προσχωρεί στο στρατόπεδο του «Μένουμε Ευρώπη» εξηγώντας ωστόσο ότι «γιατί για εμάς το "μένουμε Ευρώπη" δεν σημαίνει μένουμε στα μνημόνια. Δεν μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα. Γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές.Για μας λοιπόν το να μείνουμε Ευρώπη, σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα από όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις τις αγκυλώσεις τις αδικίες και να βγούμε από τα μνημόνια. Και σημαίνει: μεταρρυθμίζουμε τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Γνωρίζουμε καλά, ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά».

Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τα 15χρονα, αλλά… θα ψηφίσω

Την απόφασή του να ψηφίσει υπέρ της ρύθμισης για το δικαίωμα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Γάκης σπεύδοντας ωστόσο να υποστηρίξει ότι… διαφωνεί! Με παρέμβασή του αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε ότι οι διαφωνίες που εξέφρασε σε κλειστή συνεδρίαση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση καταψήφισης, είχαν στόχο την «εκλογίκευση» του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «η μείωση του ορίου ηλικίας από το οποίο μπορεί κανείς να αλλάξει φύλο στα 15 έτη εξ ανάγκης έβαλε στο παιχνίδι την διεπιστημονική επιτροπή. Από αυτή την άποψη παρεμβαίνουμε και εξασφαλίζουμε το ελάχιστο της αξιοκρατικής διαδικασίας για την αλλαγή φύλου από ανήλικα παιδιά. Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε και να μέναμε στην αρχική δέσμευσε για αλλαγή φύλου από τα 17 έτη».

Νωρίτερα, σημείωσε «καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, τις ενστάσεις, την επιφύλαξη και την διαφωνία χαρακτηρίστηκα ως άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως η παρέμβασή μου είχε στόχο την εκλογίκευση του νομοσχεδίου. Με τις παρατηρήσεις μας θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».

Οι αλλαγές που έφερε χθες ο Σταύρος Κοντονής


Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας συνελήφθη να... ρεμβάζει
 

Μαρία Γιαννακάκη και Σταύρος Κοντονής συζητούν με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Δένδιας για ταυτότητα φύλου: Αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ δεν θα υπάρχει κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι η καταψήφιση του άρθρου 3 του νομοσχεδίου θα ισοδυναμεί με απώλεια της δεδηλωμένης. Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο και πρόσθεσε: «Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει».
 
Παράλληλα ο Ν. Δένδιας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και για «λεκτικό ιεραποστολισμό»: «Δημιουργεί δίπολα, καλό - κακό, προνομιούχοι και μη, και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα δίπλα στους αδυνάμους» είπε με έμφαση.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «μίλησε για ζέβρες, προφανώς θύτες και θύματα, και λέει ότι η κυβέρνησή του είναι δίπλα στα θύματα, αυτός ο γενικός ιεραποστολισμός θα είχε ενδιαφέρον αν είχε και επιδόσεις και αποτέλεσμα». «Στην πράξη στην καθημερινή ζωή τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
 

Καρφιά Κοντονή για την Εκκλησία

Εμπρηστικό «καρφί» στις τεταμένες σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Εκκλησίας έριξε ο κ. Σταύρος Κοντονής με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και εισηγητής του σχεδίου νόμου επανέφερε ζήτημα αγαστών σχέσεων των ιεραρχών με την χούντα των συνταγματαρχών. Ειδικότερα, υπενθύμισε στην Νέα Δημοκρατία πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έφερε νόμο για την αλλαγή φύλου το 1976 για να προσθέσει «Τότε η Εκκλησία δεν είπε τίποτα. Και πώς να το κάνει άλλωστε; Τότε, μετά την δικτατορία και την εμπλοκή πολλών ιερέων σε εκείνη την κατάσταση; Ποιος ιερέας θα τολμούσε να πάει κόντρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή».
 
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του κ. Κοντονή για την διόρθωση φύλου έχει δεχθεί ισχυρά «πυρά» από την Ιερά Σύνοδο και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου ‘Ορους. Επίσης, ο υπουργός απευθύνθηκε και στους βουλευτές της πλειοψηφίας που προβληματίζονται με τις προωθούμενες διατάξεις λέγοντας «Με το νομοσχέδιο κλείνει ένας κύκλος πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην εργασία και σήμερα ευελπιστώ ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνοντα το μεγάλο καθήκον και την υποχρέωση  να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και θα υπερψηφίσουν».
 
Αναφορικά με την διάταξη που αφορά την «φυλομετάβαση» ανηλίκων είπε πως «Ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη επιστημονικού συμβουλίου το οποίο με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κενό. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχη της ανθρωπιάς όλων μας. Απευθύνομαι στο σύνολο και λεω ότι υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση από συγκεκριμένα κέντρα κίτρινου τύπου που διαλαλούσαν εις γνώση τους πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε 15χρονα με μια δήλωση να αλλάξουν φύλο».
 
Βούτσης: Η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακτήθηκαν μόνο από διανοητικές επεξεργασίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,  αλλά, όπως είπε, ήρθαν ως αποτελέσματα πίεσης και έγιναν νομοθεσία ύστερα από αγώνες των κοινοτήτων που τους αφορούσαν.
 
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι  χρειάζεται απόλυτος σεβασμός στους αγώνες,  να σεβόμαστε τους αγώνες των κινημάτων για τα δικαιώματα. 
 
Αναφέρθηκε στις διαφωνίες της Εκκλησίας και στις αντιδράσεις για την ταυτότητα φύλου, τονίζοντας ότι η σχέση Κράτους και εκκλησίας είναι εξελισσόμενη και ανέφερε πως το πολιτικό σύστημα να ορθώσει ένα δικό του λόγο σε σεβασμό προς την εκκλησία. Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού προέβη σε μία  ιστορική αναδρομή για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σε κάποια  νομοθετήματα όπως τα τεφρωτήρια,  την ιθαγένεια, τα σύμφωνα συμβίωσης, αλλά και το θέμα των ταυτοτήτων, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να μηδενίζουμε το ρολόι.
 
«Γίνεται το 2017 να συζητάμε με την ίδια ένταση», αναρωτήθηκε και σε άλλο σημείο τόνισε έχουμε κάποιο ψυχολογικό πλέγμα  με τις σεβαστές απόψεις της ιερέας συνόδου ;
 
Ο κ. Βούτσης έθεσε το ζήτημα που οδηγούσε αυτός ο διχασμός και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται συνεχώς να μηδενίζουμε το ρολόι εδώ μέσα. Είναι αμαρτία και καταστροφικό για τον  πολιτικό λόγο. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι έχουμε το άγχος να πάμε στην νέα εποχή για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και είναι κρίμα να βγει μία κοινωνία φοβισμένη κλεισμένη σε στερεότυπα σε δοξασίες.
 

«Αναδίπλωση» ΑΝΕΛ για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - Καταψηφίζει η Ν. Κασιμάτη;

Πάντως, στην «σκιά» που έχει δημιουργήσει η διάταξη για τους ανηλίκους και η οποία μονοπωλεί την συζήτηση στην Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επανέφερε την τροπολογία που αφορά και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Αυτή την φορά ωστόσο δεν φαίνεται να κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς οι ΑΝΕΛ προτίθενται να την υπερψηφίσουν εκτιμώντας ότι έχουν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις τους. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Καμμένου που είπε «Με την ευκαιρία της επανακατάθεσης της τροπολογίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί η γενναία αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή, η οποία θωρακίζει απόλυτα τη Θράκη μας και τα συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους. Τον συγχαίρω προσωπικά».

Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη που σύμφωνα με πληροφορίες  διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις καθώς υποστηρίζει και θα τις αναπτύξει στην σημερινή της τοποθέτηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προερχόμενη από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ βουλευτής Β’ Πειραιά θα εξηγήσει πως η νέα ρύθμιση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης αλυτρωτικών σωματείων από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η νέα διάταξη υποχρεώνει τα ελληνικά δικαστήρια να επανεξετάζουν υποθέσεις για τις οποίες έχουν αποφασίσει τελεσίδικα εάν ο ενδιαφερόμενος δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, εάν η τροπολογία ψηφιστεί, στην περίπτωση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» -  την διάλυση της οποίας έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος – τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να δεχθούν ως νέο στοιχείο την απόφαση του ΕΔΑΔ που δικαιώνει την διοίκηση του συλλόγου και να ανοίξουν ξανά τον φάκελο της υπόθεσης ώστε να εξετάσουν εάν πρέπει να αναγνωριστεί και να λειτουργεί επίσημα. Ωστόσο, σε σχέση με την πρώτη τροπολογία που αποσύρθηκε, η νέα ρύθμιση εισάγει ως ορισμένες επιφυλάξεις.

Ειδικότερα γίνεται αναφορά στους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις λοιπές διατάξεις της Σύμβασης αυτής καθώς και τις διεθνείς συνθήκες, όπως επίσης και στους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων.

Η νέα τροπολογία προβλέπει πως «η αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται, επίσης, μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η δικαστική απόφαση που δέχθηκε ή απέρριψε την αρχική αίτηση εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος που αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την επιφύλαξη των όρων και περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση ασκείται μέσα σε προθεσμία 90 ημερών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η απόφαση του ΕΔΑΔ».

Η μεταβατική διάταξης αναφέρει:
«Η διάταξη του προηγούμενου άρθρου καταλαμβάνει και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του ΕΔΑΔ πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά και σύμφωνα με τους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις λοιπές διατάξεις της Σύμβασης αυτής καθώς και τις διεθνείς συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία άσκησης της αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης είναι ένα έτος από την δημοσίευση του παρόντος».