Πάνω από τα μισά χρήματα που έχει χρησιμοποιήσει η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν καταβληθεί για την αποπληρωμή του χρέους, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ESM.
Συνολικά και στα τρία μνημόνια, η Ελλάδα δανείστηκε από τους πιστωτές της 288,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει έως το 2060. Από αυτά, τα 256,6 δισ. ευρώ προέρχονται από τους Ευρωπαίους εταίρους και τα 32,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Από τα χρήματα που έχουμε δανειστεί, έχουμε ήδη καταβάλει τα 61,9 δισ. ευρώ. Για να δούμε που χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, όπως απεικονίζονται στο παρακάτω σχήμα που κατάρτισε ο ESM:
[ποσά σε δισ. ευρώ]
Μπλε: Εξυπηρέτηση χρέους
Κίτρινο: Μαξιλάρι ρευστότητας
Καφέ: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Πράσινο: Άλλο
Όπως φαίνεται από το σχήμα, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων (36,3 δισ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές. Το αμέσως μικρότερο ποσό (11,4 δισ. ευρώ) έχει «μπει στην άκρη» δημιουργώντας μαζί με ελληνικά κεφάλαια από πλεονάσματα και ομόλογα ένα «δίχτυ προστασίας» ύψους 24 δισ. ευρώ για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Για τις τρεις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών (2012, 2015 και 2016) χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ από τα χρήματα του ESM, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη επιστραφεί.
Σημειώνεται ότι με τη σύναψη του τρίτου μνημονίου το 2015, προβλέφθηκε «μαξιλάρι» 25 δισ. ευρώ από τον ESM για τις ελληνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παρέμεινε αδιάθετο και χρησιμοποιήθηκε για το μαξιλάρι ρευστότητας της μεταμνημονιακής εποχής.