Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Κούλογλου: «Πρωτόγνωρες πρακτικές από Τουρκία και Ολλανδία»



"Πρωτόγνωρες πρακτικές", χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου τις αποφάσεις της Ολλανδίας να απαγορεύσει σε Τούρκους υπουργούς να μεταβούν στη χώρα, αλλά και τους χαρακτηρισμούς ως "ναζί" της Μέρκελ και των Ολλανδών πολιτικών, από την πλευρά της Αγκυρας.

Ο κ. Κούλογλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ωστόσο ότι η ένταση αυτή «έχει ημερομηνία λήξης», που για την Ολλανδία είναι οι εκλογές της 15ης Μαρτίου και για την Τουρκία το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δεν αποκλείει το γεγονός είτε να προκαλέσει μια νέα κρίση, είτε να αναβάλει/ματαιώσει το δημοψήφισμα αν δεν έχει σίγουρη τη νίκη.

Με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε στις Βρυξέλλες για τις «ψεύτικες ειδήσεις» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τις είδαμε να διακινούνται μέσω twitter προεκλογικά με τον Τραμπ, τις βλέπουμε και με τον ακροδεξιό Ολλανδό υποψήφιο Βέερτ Βίλντερς. Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολύπλευρη πληροφόρηση και όχι μέσω των «φίλων» του Facebook.

 

Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης του Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ.: Είδαμε να απαγορεύεται η προσγείωση του αεροσκάφους του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Ρότερνταμ, η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων να οδηγείται υποχρεωτικά έξω από τα ολλανδικά σύνορα και ο Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί με αντίποινα.

ΑΠ.:Δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο οι πρακτικές να απαγορεύσει μια χώρα στον υπουργό Εξωτερικών μιας άλλης χώρας να προσγειωθεί ή το να στέλνεις πίσω μια υπουργό που φτάνει στη χώρα σου, όπως δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο οι δηλώσεις Ερντογάν που χαρακτηρίζει ναζιστικές τις πρακτικές της ολλανδικής κυβέρνησης ή Ναζί τη Μέρκελ. Πάμε σε πρωτόγνωρα πράγματα.

Όλα αυτά ωστόσο μπορεί να ωφελούν τον Ερντογάν, διότι τα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της χώρας του ως προπαγανδιστικά εργαλεία, παίζοντας το εθνικιστικό χαρτί και λέγοντας ότι μπορώ να τα βάλω με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ερ.: Δηλαδή αυτή η ένταση έχει ημερομηνία λήξης;

Απ.: Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης γιατί νομίζω καμία πλευρά δεν θέλει να φτάσει στα άκρα και κυρίως η Γερμανία δεν θέλει να σπάσει η συμφωνία για το προσφυγικό.

Ημερομηνία λήξης έχει και η ένταση στην Ολλανδία, η οποία έχει εκλογές την Τετάρτη 15 Μαρτίου, όπου το θέμα των Τούρκων και γενικά των ξένων παίζει μεγάλο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Η κυβέρνηση δρα μ αυτόν τον ακραίο τρόπο για να κερδίσει ψήφους από τον ακροδεξιό Βίλντερς.

Από πλευράς Ερντογάν, η ημερομηνία λήξης είναι το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 58% λέει ότι θα ψηφίσει «όχι» και άλλο ένα 18% που δεν εκφράζεται - είναι άνθρωποι που φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι - ανεβάζουν πολύ ψηλά το ποσοστό του «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γι αυτό προκαλεί τεχνητές κρίσεις ώστε να κερδίσει παίζοντας με τα πατριωτικά αισθήματα των Τούρκων. Αν αυτό δεν «δουλέψει», που φαίνεται προς το παρόν ότι δεν δουλεύει, ο Ερντογάν θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να αναβάλει ή να ματαιώσει το δημοψήφισμα και μπορεί να το κάνει επικαλούμενος έναν μείζονα λόγο, όπως ο πόλεμος στη Συρία ή μια τρομοκρατική επίθεση.