Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 -

Καζάνι που “βράζει” οι φυλακές όλης της χώρας – Οι κρατούμενοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις



Σε στάση αναμονής βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι κρατούμενοι στις φυλακές Θήβας αλλά καιτου Κορυδαλλού, αρνούμενοι ήδη από χθες στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού να μπουν στα κελιά τους. Ήδη, για 8η ημέρα, στις γυναικίες φυλακές Ελεώνα Θήβας, 68χρονη κάνει απεργία πείνας διότι περιμένει μια γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ, ενώ ήδη έχει εκτίσει την ποινή φυλάκισής της!

Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, η αδιαφορία του υπουργού Δικαιοσύνης κου Παρασκευόπουλου, έχει πυροδοτήσει τους κρατούμενους, με αποτέλεσμα να προειδοποιούν πως αν δεν απαντηθούν τα αιτήματά τους προς το υπουργείο, θα υπάρξουν δυναμικές “εξεγέρσεις” στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας.

Καταγγελίες για συλλήψεις γυναικών ηλικίας… 88 ετών!

Πριν δυο εβδομάδες, σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων, γυναίκες ηλικίας 84 και 88 ετών, πέρασαν το κατώφλι της φυλακής, για να εκτίσουν ποινές λόγω μη καταβολής ΦΠΑ! Οι γυναίκες, μπλεγμένες στα δίκτυα επιτήδειων, εν αγνοία τους βρέθηκαν έγκλειστες, λόγω οφειλών προς το δημόσιο, ως ιδιοκτήτες εταιριών “φαντάσματα”!

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από το υπουργείο Δικαιοσύνης

“Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, διδάκτωρ και γνώστης του δικαίου και των Νόμων, δεν έχει κάνει το παραμικρό για το σωφρονιστικό σύστημα και την αποσυμφόρηση του, από ανθρώπους που είναι έγκλειστοι για οικονομικές μικροαπάτες ακόμα και με ποινές ισοβίων”, καταγγέλλουν έγκλειστοι μέσα από τις φυλακές. Συνεχίζοντας “Δεν λέμε να βγουν οι ποινικοί με σωρεία ποινικών αδικημάτων (δολοφόνοι, σκληροί παραβατικοί), αλλά άνθρωποι που τιμωρούνται σκληρά για αδυναμίες πληρωμών ακόμα και δανείων. Είναι εκατοντάδες οι έγκλειστοι, που λόγω χρεών στο δημόσιο ή σε ιδιώτες, εκτίουν ποινές 8 ετών, ακόμα και ισόβια!”.

Βραχιολάκια με 1500 ευρώ και 300 ευρώ ενοίκιο τον μήνα

Ακόμα και τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια, που τόσο διαφημίστηκαν πριν λίγους μήνες, για κάποιον που δεν έχει είναι πολυτέλεια. Το κόστος χρήσης είναι 1500 ευρώ εφάπαξ για την αγορά του από τον κρατούμενο και 300 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα για όσο θα διαρκέσει ο κατ’ οίκον εγκλεισμός του κρατούμενου. Άρα, οι έχοντες και κατέχοντες, ευεργετούνται από το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ οι ανήμποροι, παραμένουν στα κελιά τους, στοιβαγμένοι σε πολλές περιπτώσεις ο ένας πάνω στον άλλο, λόγω ασφυκτικού όγκου εγκλείστων.

“Πρέπει να πάρουμε μια απάντηση από τον υπουργό” φωνάζουν, ενώ κρατούν στάση αναμονής

Καμία απάντηση δεν υπάρχει από τον αρμόδιο υπουργό στα αιτήματά τους, ενώ προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η αρχή έγινε ήδη από τις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους μετά το μεσημεριανό φαγητό. Τονίζουν ότι θα κάνουν μαζική απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και τις αδικίες που ταλανίζουν χρόνια το δικαστικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας ανέφεραν είναι ότι τοξικομανής 25χρονη “έφαγε” ποινή φυλάκισης 8 έτη για κλοπή κινητού τηλεφώνου και χρήση ουσιών, ενώ σε άλλη περίπτωση, γυναίκα που βρέθηκε με 1 κιλό ηρωίνη στο σπίτι της και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 9 έτη φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση!