Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Κατρούγκαλε, σουηδικό μοντέλο ασφάλισης με μισθούς... Ζιμπάμπουε, δεν γίνεται...



Κάποιοι πολιτικοί ή δεν έχουν καταλάβει σε τι σημείο έχουν φτάσει τη χώρα, ή δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα... Ενας από αυτούς, είναι και ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος...

Η πρόταση του οποίου προκαλεί πολλά ερωτήματα ως το προς πως θα εφαρμοστεί σε μία χώρα που έχει πτωχεύσει... 

Τι λέει  λοιπόν η πρόταση του Κατρούγκαλου; Θέλει συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων και ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων ασφαλισμένων...

Αυτό θα δημιουργήσει η «καινοτόμος» ιδέα της  καθιέρωσης συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται ο απερχόμενος υπουργός.

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τέως διοικητή του ΙΚΑ ( 1999-2004) κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο και βασίζεται σε « μίγμα» του Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου ασφάλισης.

Σύμφωνα με την μελέτη που  έχει δημοσιευτεί  στο παρελθόν ,κάθε ασφαλισμένος διαθέτει  έναν ατομικό λογαριασμό μέσω του οποίου  «κτίζει» το ποσό της σύνταξης του ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει.

Μέσω της νοητής κεφαλαιοποίησης θα παρακρατείται ένα ποσό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων  υπέρ της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος . Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.

Στη μελέτη διευκρινίζεται ότι το νέο σύστημα  δύναται να εφαρμοστεί για τους νέους ασφαλισμένους ενώ για τους μεγαλύτερους θα ισχύσει μεταβατική περίοδος  . Για τους εργαζόμενους  άνω των 45  που δεν έχουν πλέον περιθώρια πρόσθετης αποταμίευσης  θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα  ενώ θα αναζητηθούν πόροι για τη στήριξη των νυν συνταξιούχων καθώς και όσων βρίσκονται στην ηλικία των 55-65 ετών ώστε να μην πέσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ειδικοί της ασφάλισης προέβαλαν ήδη ενστάσεις ,χαρακτηρίζοντας το σύστημα « ultra κεφαλαιοποιητικό» το οποίο θα δημιουργήσει γενιές ανισοτήτων εξαιτίας της ανεργίας των νέων και της μαύρης εργασίας . Δηλαδή ,ένας νέος 20 ετών ενδεχομένων να χάσει μία ολόκληρη δεκαετία ασφαλιστικής ιστορίας με αποτέλεσμα η ατομική του μερίδα να είναι ισχνή και η σύνταξή του πενιχρή. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές ότι η σύνταξη θα συρρικνωθεί στα 600 ευρώ .

Η πρόταση πάντως δεν έγινε δεχτή με θέρμη από την 12μελή επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό , η οποία λόγω «χρονικής ασφυξίας» θα χωριστεί σε υποομάδες και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 11 του μηνός με στόχο να  υποβάλει τις προτάσεις της έως τα μέσα Οκτωβρίου οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαβούλευσης .

Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του,  παραμένει πιστός στο  εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού το οποίο θα συνεισφέρει με νέο πολιτικό «μίγμα» προκειμένου να αμβλύνει τις μειώσεις των συντάξεων και τα άλλα δυσμενή μέτρα που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι.

Ο λόγος συγκρότησης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- αναφέρει ο απερχόμενος υπουργός - ήταν να διατυπωθούν προτάσεις για ένα νέο, δικαιότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακριβώς για να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι του 2010 και 2012. Η δυνατότητα να υποκαταστήσουμε με μια δική μας, εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση τις επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλήφθηκε στο μνημόνιο.