Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Κανένας στη σύνταξη πριν από τα 67: Το σχέδιο των δανειστών



Κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει το σχέδιο  αλλαγών στο ασφαλιστικό που προτείνουν προς άμεση εφαρμογή οι Θεσμοί και θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.  

Αν τελικά υιοθετηθεί χωρίς τροποποιήσεις, μετά το 2022 κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορεί συνταξιοδοτηθεί πριν συμπληρώσει τα 67. Μέχρι τότε θα ανεβαίνουν σταδιακά όρια ηλικίας για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με  αποτέλεσμα  να αναστέλλεται η έξοδος όσων βρίσκονται ήδη κοντά ή θα τα πλησιάσουν τα επόμενα χρόνια.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας επηρεάζει όλους όσοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σε ηλικίες από 50 έως 66 ετών.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Οι ανατροπές θα είναι μεγαλύτερες για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, για τους οποίους ίσχυαν μέχρι τώρα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όποιοι συμπληρώνουν φέτος το 50ο έτος «φορτώνονται» μονομιάς 6,5 χρόνια επιπλέον εργασίας, ενώ όσοι κλείσουν τα 50 μέσα στο 2016, θα επιβαρυνθούν με 8(!) επιπλέον χρόνια δουλειάς και δεν θα μπορούν να βγουν στην σύνταξη πριν το 2024, ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισης τους.

Το 2017 οι 50άρηδες θα επιβαρυνθούν με 9,5 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα μπορούν να βγουν στην σύνταξη το 2026.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2022οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το όριο ηλικίας που θα ισχύει εκείνη τη χρονιά.

Για παράδειγμα:

-  Ασφαλισμένη που συμπληρώνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 το 58ο έτος και θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη, θα υποχρεωθεί να παραμείνει στη δουλειά ακόμη  1 έτος και 1 μήνα και να αποχωρήσει όταν συμπληρώσει την ηλικία των 59,1 ετών. Στην πράξη θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί το 2016.

- Ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει το 62ο έτος και μπορούσε να αποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, θα υποχρεωθεί ν απεριμένει άλλους 6 μήνες καθώς θα πρέπει να συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας, που είναι το 62ο έτος και 6 μήνες.

- Γυναίκα ασφαλισμένη σε Ταμείο ΔΕΚΟ ή τράπεζας. που συμπληρώνει το 55ο έτος στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με διατάξεις μητέρων με ανήλικο παιδί μέσα στο 2015, τώρα θα αποχωρήσει με το νέο όριο ηλικίας που προτείνεται να είναι το 56ο έτος και 6 μήνες. Στην ουσία θα μπορέσει να βγει στη σύνταξη στο τέλος του 2016.

- Μητέρα που συμπλήρωσε τα 50 το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, επιβαρύνεται με 6,5 χρόνια και δεν θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί παρά μόνον όταν συμπληρώσει το 56ο έτος και 6 μήνες. Δηλαδή θα βγει το 2021 και όχι το 2015.

Η εξέλιξη των ορίων ηλικίας στο σχέδιο που δόθηκε στις ελληνικές αρχές είναι αυστηρά μελετημένη και υπολογισμένη, έτσι ώστε να αποτρέπει την έξοδο με «πρόωρη» στα 50 ή στα 55 όλο και περισσότερο όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος των αλλαγών από το 2015 έως το 2021.