Σε εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων στο Κίνημα του Ναυτικού βρέθηκε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να καλωσορίσω πρώτα απ’ όλους, ανθρώπους πολύ αγαπητούς και ιδιαίτερα σεβαστούς στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρομαι στους συμμετέχοντες στο κίνημα του Ναυτικού, και στις οικογένειες αυτών. Σε ανθρώπους που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμέλειας, που εξέθεσαν τις οικογένειες τους στο μένος των επιόρκων της επταετίας.
Σε εκείνους των οποίων το ανάστημα υψώθηκε ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», προς τον οποίο «πετάουν» μόνο τα γόνατα ανδρών γενναίων, όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η παράδοση του Ναυτικού, η ιστορική του κληρονομιά και η φύση του δημιουργούν μια δυναμική αποστροφής στην ασφυκτική ατμόσφαιρα των φασιστικών καθεστώτων.
Η δυναμική αυτή επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους κλάδους. Οι αξιωματικοί που έλαβαν μέρος απεδείχθησαν, κατά Θουκυδίδη «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», όπως εύστοχα αναφέρατε εξοχότατε κύριε Πρόεδρε στο χαιρετισμό σας στην εισαγωγή του βιβλίου.
Το αποτέλεσμα ήταν, το κίνημα του Ναυτικού με τη συνεργασία στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, να θεωρείται η κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά των Απριλιανών και όχι «οπερέτα ναυτικού κινήματος ολίγων αποστράτων αξιωματικών», όπως χαρακτηριστικά προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα η Χούντα.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η Ελληνική Δημοκρατία εκφράζει το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν.
Σε μας τους νεότερους μένει η υποχρέωση να διατηρήσουμε ζώσα την εθνική μνήμη, τις ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία αυτού του τόπου. Αλλά συνάμα να αποκωδικοποιήσουμε, αβίαστα και απαλλαγμένοι από μυωπικές αντιλήψεις και συμπλέγματα, το μήνυμα της ημέρας, να διδαχτούμε, να αναγάγουμε τα συμπεράσματα στη σημερινή εποχή.
Να αναλογιστούμε πόσο ώριμοι και ισχυροί είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί σήμερα σε σχέση με εκείνη την εποχή. Να αντιληφθούμε πως οδηγηθήκαμε σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με καταστροφικές συνέπειες στα εθνικά μας συμφέροντα.
Να ψηλαφήσουμε τις ζυμώσεις που οδήγησαν στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού σκηνικού της πατρίδας μας το 1974 και στην Ελλάδα της Ευρώπης το 1981.
Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα εξαίρετο έργο, το βιβλίο «Οι Άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού Μάιος 1973», του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη, μέσα στο οποίο παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά και οι προσωπικότητες των πρωταγωνιστών του κινήματος του Ναυτικού, φιλοτεχνημένες από το πενάκι του αγαπητού σε όλους, Γιώργου Ψαρόπουλου.
Ο συγγραφέας, ως μέλος του Κινήματος, έχει συλλάβει την ουσία των πραγμάτων πολύ προσεκτικά. Και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού», γιατί είναι ακριβώς οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά.
Σε αυτό έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πολιτική μας, που εφαρμόζεται από εμένα και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα, με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, όπως πολλάκις έχω πει, έχει αποδειχθεί στην πράξη, με πληθώρα δράσεων στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ανθρωποκεντρική.
Κύριε Ναύαρχε, παρακολουθούμε τη δράση σας, το συγγραφικό σας έργο, το οποίο εκτιμούμε ότι έχει ακόμα μέλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όλοι οι ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού μας κάνετε υπερήφανους. Δεν είστε σε κανένα περιθώριο. Αποτελείτε παραδείγματα για όλους μας. Για την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες.
Αξίζουν σε σας και σε όλους όσους συνέβαλαν για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης, για την παρακαταθήκη που αφήνετε στις νεότερες γενιές, για τη συμβολή σας στην τεκμηρίωση της μακρόχρονης ιστορίας, της ιστορικής συνέχειας ολόκληρου του έθνους, θυμίζοντας το τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία ενωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και το εθνικό ιστορικό καθήκον το επιτάσσει.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αποτελείτε σύμβολο και παραστάτη των πολιτειακών θεσμών, σύμβολο ενότητας, συνθέτοντας τις όποιες διαφορές προς εθνικό όφελος και με καθαρούς στόχους: το κράτος δικαίου, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής, το επίπεδο πολιτισμού.
Απευθυνόμενος στον Πρώτο Πολίτη της χώρας και Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζω ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, αποτελούν στυλοβάτη του Έθνους και των δημοκρατικών θεσμών, εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια. Αποτελούν ένα υγιές κομμάτι του Ελληνικού λαού, που λειτουργεί καθημερινά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν ως Έλληνες. Είναι το σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι πεδίο ομόνοιας, αλληλεγγύης και Εθνικής Συνοχής.
Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους συνάδελφους βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων και να τους ζητήσω ακόμα μία φορά να αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την οποιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Να φτάσουμε πάλι στο σημείο εκείνο όπου ενώ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός της χώρας - και γίνεται κορυφαία πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τέλους του χρόνου - ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων να ψηφίζεται ομόφωνα. Θα είναι μία απόδοση σεβασμού και ένα μήνυμα ενότητας.
Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κάνει τα πάντα προκειμένου ολόκληρος ο σχεδιασμός να είναι προϊόν συνεργασίας.
Με την ευκαιρία της σημερινής εκδηλώσεως στο Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι το πλοίο θρύλος θα ταξιδέψει ξανά, στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου, όπου θα παραμείνει για έναν ολόκληρο μήνα.
Θα συνοδεύσουμε ως οφείλουμε το πλοίο σε αυτό το ταξίδι που θα αποτελέσει και μία πολύ σημαντική παρουσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Θεσσαλονίκης.
Ο «Μπαρμπαγιώργης», όπως αποκαλείται το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», αφού διπλασίασε την Ελλάδα, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο για να διδάσκει ότι σε τούτο αυτόν τον τόπο υπάρχουν αξίες, σύμβολα, που ενδυναμώνουν την πίστη, ενεργοποιούν τα εθνικά μας αντανακλαστικά, έναντι κάθε απειλής κατά της χώρας μας.
Κλείνοντας θα δανειστώ μια φράση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου, προς τους νεαρούς αξιωματικούς, με την όποια έλεγε: «Μη λησμονής ότι όλα τα λειτουργήματα μέσα στην πολιτεία αντλούν την εξουσία τους από το εθνικό σύνολο, από το λαό. Ο καθένας οφείλει να πράττη εφ’ ω ετάχθη, γιατί τότε μόνο και το σύνολο του έθνους μπορεί να πράττη τα εφ’ οις είναι τεταγμένο».
Με τις ευλογίες της Εκκλησίας μας, εύχομαι έτσι όπως σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ με τον Πρώτο Πολίτη της χώρας να συνεχίσουμε την πορεία στηρίζοντας κυρίως το μεγαλύτερο όπλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, με παραδείγματα εσάς που αντισταθήκατε υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και την Ελληνική Σημαία».