Καλημέρα και Καλό μήνα! Ο Μάρτης ήρθε και έφερε μαζί του την άνοιξη, αφού είναι ο πρώτος μήνας της εποχής, που σηματοδοτεί την αρχή της ανθοφορίας και καρποφορίας της φύσης.
Για τον μήνα αυτό υπάρχει ένα πολύ παλιό έθιμο, που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Ωστόσο, ο Μάρτης θεωρείται ότι προφυλάσσει και από τα… κουνούπια και τους ….ψύλλους, ενώ λέγετει ότι απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα σχετικά δεινά.
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Ο Μάρτης έχει αρκετά «παρατσούκλια» τα οποία οφείλει στην λαϊκή φαντασία. Ενδεικτικά, Ανοιξιάτης(γιατί είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης), Γδάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού) και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες και πράξεις που το αποδίδονται.