Τα “εικονίσματα” της Νιγρίτας
Ένα έθιμο χρόνων αναβίωσε και φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου της Νιγρίτας Σερρών.
Ένα έθιμο χρόνων αναβίωσε και φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου της Νιγρίτας Σερρών.
Μετά το θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη, που χτυπήθηκε από σαΐτα στην Καλαμάτα, ενώ κάλυπτε τον Πασχαλινό σαϊτοπόλεμο, οι δηλώσεις του δημάρχου είχαν προκαλέσει σάλο!
Κι αυτό γιατί, από την πρώτη στιγμή, που ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ο δήμαρχος έσπευσε να δηλώσει ότι το έθιμο αυτό δε θα σταματήσει, παρά το τραγικό δυστύχημα, γιατί… κάνει καλό στην περιοχή.
Αναβίωσαν και φέτος τα Χαλκούνια στο Αγρίνιο. Το εντυπωσιακό έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι άναβαν τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα ή χαλκούνια κατά την περιφορά του επιταφίου, για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.
Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερο σεβασμό. Στην Κέρκυρα ο εορτασμός του Πάσχα ξεχωρίζει. Οι επιρροές από τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό είναι εμφανέστατες ακόμα και σ΄ αυτή την καθαρά ορθόδοξη γιορτή. Οι Κερκυραίοι την ονομάζουν Λαμπρή ή Λαμπριά για να εκφράσουν τη λαμπρότητα της ημέρας.
Με κυρίαρχο στοιχείο τη σάτιρα και πηγή έμπνευσης την πολιτική επικαιρότητα, δεκάδες καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Άργους Ορεστικού Καστοριάς, σκορπώντας άφθονο γέλιο και χαρά στους ντόπιους αλλά και όλους όσοι επέλεξαν να επισκεφθούν την πόλη για τις γιορτές και την Πρωτοχρονιά. Το κυρίαρχο στοιχείο και φέτος στην παρέλαση ήταν η πολιτική και κοινωνική σάτιρα, από γεγονότα της χρον
Η Εστία ήταν μέλος του αρχαίου ελληνικού Δωδεκάθεου. Παρουσιάζεται ως καλοσυνάτη και ευγενική θεά. Αποτελούσε προστάτιδα της οικίας. Η Εστία ήταν η θεά της φωτιάς. Η φλόγα της έκαιγε ασταμάτητα στο κέντρο του σπιτιού. Σαν προστάτιδα της οικιακής ζωής και της οικογένειας, ήταν αυτή που λάμβανε την πρώτη προσφορά σε κάθε θυσία μέσα στο σπίτι.