![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/eu-flags-trump-putin.jpg?itok=wQl_2yG4)
Σε ήττα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την ίδια την Ελλάδα εξελίσσεται το ουκρανικό ζήτημα.
Από τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου ΝτόναλντΤραμπ θα προκύψουν, ένας νικητής που δεν είναι άλλος από την Ρωσία, οι ΗΠΑ και μεγάλος χαμένος όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που θα έχουν χάσει 500 δισ. ευρώ που έδωσαν στο Κίεβο και θα δώσουν ακόμα 3,5 τρισ. ευρώ για την ουκρανική ανοικοδόμηση.
Έτσι, ΕΕ είναι ο μεγάλος χαμένος και μαζί με αυτήν και η Ελλάδα. Όσα χρήματα έδωσαν και όσο στρατιωτικό υλικό χάρισαν στους Ουκρανούς, χάθηκαν για πάντα.
Οι ΗΠΑ αντιθέτως ζητούν σπάνιες γαίες αξίας 500 δισ. δολαρίων ως εγγύηση για τα χρήματα που έδωσαν ως βοήθεια στην Ουκρανία.
Η δε Ρωσία κερδίζει συνολικά το 25% των εδαφών της Ουκρανίας, τα οποία όμως είναι αυτά που έχουν τα κυριότερα κοιτάσματα της χώρας σε ότι αφορά τις σπάνιες γαίες.
Υπολογίζεται ότι η Μόσχα ελέγχει περίπου το 70% του συνολικού ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας.
Η Ελλάδα δεν κέρδισε παρά μόνο έχασε και κατέστη εχθρική χώρα της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης του πλανήτη για ποιο λόγο; Ποιο είναι το κέρδος;
Γι’ αυτό και τώρα στην ΕΕ «τσιρίζουν» και η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τάχθηκε ενάντια σε μία «γρήγορη λύση» για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ουκρανία πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συμμετοχή τους.
Αλλά ποιος την ακούει την ΕΕ; ΗΠΑ και Ρωσία διαθέτουν την πραγματική ισχύ στον πλανήτη και ο τρίτος της «παρέας», η Κίνα, είναι απόλυτα σύμφωνη με το σχέδιο Τραμπ.
Τα χειρότερα όμως για Ελλάδα και ΕΕ βρίσκονται μπροστά.
Το πρακτορείο Bloomberg υπολογίζει ότι η προστασία της Ουκρανίας και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων των μεγαλύτερων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου θα μπορούσε να κοστίσει 3,1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, και κάπου εκεί θα τεθεί το απλό ερώτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες:
Πόσο θέλουν ακόμα να κάνουν τους “πολεμικούς λέοντες” όταν καταλάβουν τον πραγματικό λογαριασμό και όχι με τα αμερικανικά χρήματα
Οι εξελίξεις αποκάλυψαν την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι και είναι μια πρόκληση για την οποία φαίνονται σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι.
Η Μόσχα έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού έναντι της Ευρώπης και η πολεμική της οικονομία μπορεί να παράγει οβίδες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό σε ρυθμό που υπερβαίνει τις ανάγκες του στρατού στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Παράλληλα, το Bloomberg Economics εξέτασε το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας μέσω πιθανών διαπραγματεύσεων, της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και της ενίσχυσης της άμυνας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης.
Η ανοικοδόμηση του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση των δυνάμεών της όταν επιτευχθεί μια διευθέτηση και το εύρος της περιοχής που θα χρειαστεί να υπερασπιστεί.
Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ατόμων θα κόστιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα, αν και ο Ζελένσκι λέει ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα στρατεύματα.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση του στρατού των μελών της ΕΕ και την ώθηση του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού προς το 3,5% περίπου του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η επιπλέον χρηματοδότηση θα διατεθεί για αποθέματα πυροβολικού, αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων.
Ακόμα, θα ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα προετοιμάσει τις δυνάμεις της ΕΕ για γρήγορη ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε μια τεράστια επέκταση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Εφόσον χρηματοδοτηθεί από χρέος, θα προσθέσει επιπλέον 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Τώρα όμως αργά οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν, ότι τους περιμένει ένα βαρύ τίμημα για την άφρονα πολιτική τους να ακολουθήσουν τα συμφέροντα μίας πρώην αμερικανικής κυβέρνησης η οποία επεδίωκε να διατηρήσει την αμερικανική ηγεμονία ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο!
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι είναι «λυπηρό» το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έκανε «παραχωρήσεις» στη Ρωσία πριν καν αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Κατά την άποψή μου, θα ήταν καλύτερο να μιλήσουμε για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή για πιθανές απώλειες εδαφών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πιστόριους.
«Για μένα, είναι ξεκάθαρο… ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις — και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό», ειδικά εάν η Ευρώπη «υποτίθεται ότι παίζει κεντρικό ή κύριο ρόλο στην ειρηνευτική τάξη» πρόσθεσε και σημείωσε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ζήσει άμεσα» με τις συνέπειες, επομένως «εξυπακούεται ότι πρέπει να είμαστε μέρος των διαπραγματεύσεων».
«Για μας, είναι απολύτως φυσικό εμείς, ως Ευρωπαίοι σύμμαχοι, να συμμετέχουμε στις συνομιλίες», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον. «Τον περασμένο χρόνο προσφέραμε περί το 60% της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία», υπενθύμισε.
«Είναι μία μεγάλη στιγμή αλήθειας» για το μέλλον του ΝΑΤΟ, είπε ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνύ.
«Λέμε ότι πρόκειται για την σημαντικότερη στρατιωτική συμμαχία, την ισχυρότερη στην ιστορία. Ιστορικά είναι σωστό. Η πραγματική ερώτηση είναι: θα ισχύει σε 10 ή 15 χρόνια;», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς «ψέλισε» κάποια επίσης «χαριτωμένα» σχόλια:
«Ο επόμενος στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει ειρήνη δια της επιβολής», λέει ο Γερμανός καγκελάριος. «Δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιους όρους η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία», δηλώνει.
«Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Και η φωνή της Ουκρανίας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιωνδήποτε συνομιλιών», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, καθώς οι 32 υπουργοί Άμυνας του οργανισμού συναντήθηκαν για συνομιλίες για την Ουκρανία.
«Πάντα υπογραμμίζαμε ότι… δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. «Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο συλλογικά. Και αυτό σημαίνει: με την Ουκρανία και με τους Ευρωπαίους».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη πριν ξεκινήσει συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Η Πολωνία θα επιδιώξει αταλάντευτα εντατική στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία», είπε. «Η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας πριν από πιθανές συζητήσεις με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την ήπειρό μας».
«Είμαστε πολύ προσκολλημένοι σε μια πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ. Εάν υπάρχει ειρήνη, χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να είναι δίκαιη και διαρκής», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
«Είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια που διακυβεύεται με αυτόν τον επιθετικό πόλεμο – που έχει αναστατώσει την παγκόσμια τάξη και σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον κόσμο πριν από την εισβολή».