Για να αποφύγει τα σκληρότερα μέτρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεί ισοδυναμα, με το λογαριασμό να φθάνει τα 3-3,5 δισ. ευρώ και το χρόνο να πιέζει, καθώς οι δανειστές βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και ζητά τήρηση των προαπαιτούμενων.
Ήδη, ανακοινώθηκε ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ωστόσο η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια ανοίγει μια νέα «τρύπα», της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί το ασφαλιστικό, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης στα 390 ευρώ και σειρά παίρνουν οι αγρότες.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μην συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών.
Περι τα 200 εκατ. ευρώ θα χαθούν από τη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς, μετά τις έντονες αντιδράσεις, αποσύρθηκε η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το μέτρο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ.
Είκοσι εκατ. ευρώ χρειάζονται για να καλυφθεί το «κενό» από το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.
Και όλα αυτά όταν, έπειτα από τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ.