Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Ιρακινός πρόεδρος: Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο



Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντούλ Λατίφ Τζαμάλ Ρασίντ, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο με τον Ν.Χριστοδουλίδη να χαρακτηρίζει την επίσκεψη ιστορική.

Επίσης, είπε ότι η επίσκεψη δύναται να θέσει τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω εδραίωση νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρακινός Πρόεδρος ενημερώθηκε για το Κυπριακό, και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Ιράκ για τη διαχρονική στάση αρχών στο Κυπριακό, ιδιαιτέρως στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Ιράκ.

Στις συζητήσεις έγινε ανασκόπηση των προοπτικών διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, όπως στην οικονομία και στις επενδύσεις.

 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές του νέου χρόνου οι δύο χώρες να είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

Συμφώνησαν, επίσης, ότι υπάρχει κοινό έδαφος για προώθηση συνεργασίας σε θέματα παιδείας και πολιτισμού ιδιαίτερα για τον επαναπατρισμό κλεμμένων ιστορικών θησαυρών.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ, εξέφρασε την επιθυμία η χώρα του να διευρύνει τις σχέσεις με την Κύπρο, σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, λέγοντας ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών.

Καταδίκασε τη «συνεχή εξόντωση του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα» και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί για κατάπαυση των εχθροπραξιών.