Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα,, παραπέμπει σε δίκη τους δύο γιατρούς, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην υπηρεσιακή απιστία, που τελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως 5-6-2009, διάστημα κατά το οποίο ο πρώτος ήταν διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής κι ο δεύτερος διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.
Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκε ήδη, με προηγούμενο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο τότε διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στον οποίο αποδίδεται η πράξη της υπηρεσιακής απιστίας κατ' εξακολούθηση.
Η υπόθεση συνδέεται με παραγγελίες υγειονομικών υλικών -όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, διεγέρτες νεύρων, αιμοστατικά, κ.ά.- που, κατά το κατηγορητήριο, έγιναν από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρίες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών εταιριών.
Η ζημιά που φέρεται ότι προκλήθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 2.677.145,03 ευρώ, ποσό με το οποίο επωφελήθηκαν συγκεκριμένες εταιρίες. Εξάλλου, στο κατηγορητήριο περιγράφονται «αυθαίρετες» πρακτικές σχετικά με περιστατικά ασθενών, που ενώ ήταν τακτικά χαρακτηρίζονταν ως «επείγοντα».
«Ενεργώντας ο καθένας από κοινού με τον συγκατηγορούμενό τους, διοικητή του Ιπποκράτειου, και με κοινό δόλο, με καταμερισμό ενεργειών και αποδεχόμενος ο ένας τις ενέργειες του άλλου, λόγω της θέσης τους, προέβαιναν για τις ανάγκες των κλινικών τους, εν γνώσει του διοικητή του νοσοκομείου, σε παραγγελίες υγειονομικών υλικών από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρίες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις ισχύουσες 37 συμβάσεις που είχε συνάψει η 3η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για λογαριασμό όλων των νοσοκομείων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βούλευμα.
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης υιοθέτησε την πρόταση που είχε υποβάλλει προηγουμένως ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Παπαγεωργίου. Είχε προηγηθεί απαλλακτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου ως προς τους δύο κατηγορούμενους πρώην διευθυντές.
Στη συνέχεια όμως ασκήθηκε αναίρεση κατά του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η αναίρεση έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με συνέπεια να ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, μόνο ως προς το σκέλος των δύο πρώην διευθυντών, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο με τους Εφέτες να την υιοθετούν στο σύνολό της.
Με το ίδιο βούλευμα, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο περιοριστικός όρος της χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι στο «κάδρο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχαν βρεθεί αρχικά συνολικά 19 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων γιατροί της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής, αλλά, εκτός από τον τότε διοικητή του νοσοκομείου και τους δύο διευθυντές, όλοι απηλλάγησαν στην πορεία της δικαστικής έρευνας.