![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/santorini_seismoi.jpg?itok=KZetLM61)
Σε ύψηστο συναγερμό βρίσκεται όλη η επιστημονική κονότητα για τη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τις σεισμικές δονήσεις να είναι συνεχόμενες.
Σύμφωνα με τον πετρολόγο-ηφαιστειολόγο, Δημήτρη Κωστόπουλο, «σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός».
Όπως εξήγησε: «Οι σεισμοί προκύπτουν από τη θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι “ηφαιστειακοί σεισμοί” είναι οι σεισμοί οι οποίοι έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος και παρατηρούμε και την άνοδο των εστιών των σεισμών, όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζονται προς την επιφάνεια, καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και φωλιάζει όλο και σε ρηχότερα επίπεδα και δημιουργεί τους λεγόμενους “μαγματικούς θαλάμους”».
Ο Δημήτρης Κωστόπουλος εξήγησε ότι: «Η αποσυμπίεση αυτή θα προκαλέσει την άνοδο των φυσαλίδων και θα ελαττώσει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να έχουμε έξοδο μάγματος, δηλαδή έκρηξη του ηφαιστείου».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν» για την αποκλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας στην Σαντορίνη ενώ τόνισε πως είναι δύο τα βασικά σενάρια εξέλιξής της: Ένα αισιόδοξο και ένα που θα έχει συνέπειες!
Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές.
«Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί.
Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν».
«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε στο EΡΤΝews εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.