Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Η κατάντια του ΕΣΥ: Aπό τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη με ελικόπτερο της πυροσβεστικής μία 55χρονη με εγκεφαλικό, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο!



Την ώρα που δύο συνάνθρωποί μας σχετικά πρόσφατα έχασαν την ζωή τους στην Χαλκιδική λόγω έλλειψης ασθενοφόρων αλλά και προσωπικού, άλο ένα περοστατικό έρχεταιν να αποκαλύψη τη γύμνια του ΕΣΥ.

Και όχι, κ.κ. Ξανθέ και Πολάκη...Γι' αυτή την κατάντια δεν φταίνε τα βοθροκάναλα της διαπλοκής...

Μια 55χρονη με αιμορραγικό εγκεφαλικό μεταφέρθηκε από την Κασσάνδρεια στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Οχι όμως με ασθενοφόρο.

Με εντολή του ΕΚΑΒ, από τη Θεσσαλονίκη σηκώθηκε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ώστε να πραγματοποιήσει την αεροδιακομιδή της 55χρονης. 

 

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, για όλη την Χαλκιδική υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο και για να μην το δεσμεύσουν -σε περίπτωση άλλου περιστατικού- και να εξοικονομήσουν χρόνο, αποφάσισαν την άμεση αεροδιακομιδή. 

Πρόσφατοι οι δύο θάνατοι λόγω έλλειψης ασθενοφόρων

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΕΚΑΒ στον νομό Χαλκιδικής ανέδειξαν οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν πριν από λίγο καιρό σε δύο 24 ωρα, του 38χρονου στην Ουρανούπολη και του 55χρονου στη Σκιώνη. Στην πρώτη περίπτωση ο 38χρονος περίμενε το ασθενοφόρο δύο ώρες ενώ στη δεύτερη με το τραγικό περιστατικό στη Νέα Σκιώνη, λειτουργεί Κέντρο Υγείας και διαθέτει ασθενοφόρο δεν υπήρχε όμως προσωπικό στη συγκεκριμένη βάρδια και το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο βρισκόταν 80 χιλιόμετρα μακρυά. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Α. Κουκουρίκο ενώ βγαίνουν 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια στο νομό Χαλκιδικής, λόγω της δύσκολης γεωμορφολογίας των τριών ποδιών, το προσωπικό δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Δηλαδή, ο Α. Κουκουρίκος εξηγεί, «μπορεί να υπάρχει ασθενοφόρο και προσωπικό στη βάρδια για το κέντρο Υγείας Μουδανιών και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει στην βάση του Πολυγύρου ή να υπάρχει ασθενοφόρο και να μην υπάρχει το προσωπικό. Στην Χαλκιδική υπάρχουν 6 βάσεις αλλά λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα σε όλες τις βάρδιες του 24ωρου. Ο ασθενής δεν μπορεί να γνωρίζει τι ώρα θα αρρωστήσει και για εμάς ο χρόνος είναι πολύτιμος γιατί η καθυστέρηση σε ένα π.χ. ατύχημα οδηγεί στο να κινδυνεύουν ζωές».

 
«Αίτημά μας είναι να γίνει επανασχεδιασμός των αναγκών για να καλυφτούν οι υπάρχουσες βάσεις. Για ένα ασθενοφόρο πρέπει να εργάζονται 11 διασώστες. Στην περιοχή υπάρχουν 6 ασθενοφόρα ενώ οι διασώστες που υπηρετούν είναι από 28 μέχρι 32 με αποτέλεσμα μετά βίας να καλύπτονται οι ανάγκες. Για να καλυφθούν επαρκών οι ανάγκες στην Χαλκιδική από τα ΕΚΑΒ χρειάζονται 55 διασώστες» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καταλήγοντας ότι « το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε προσωπικό γίνεται πιο έντονο όσο πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο. Έτσι το σωστό ερώτημα για το πρόβλημα είναι με πόσα στελεχωμένα ασθενοφόρα πρέπει να ενισχυθεί η κάθε βάση».

Επιστολή στον Ξανθό

Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή τον θάνατο των δύο συνανθρώπων μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχε στείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την ανάγκη στελέχωσης των μονάδων υγείας της Χαλκιδικής.
 
Στην επιστολή ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης εκφράζουν «τη βαθιά ανησυχία τους τόσο για την υγεία των μόνιμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, όσο και των τουριστών, που άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην περιοχή, καθώς εισέρχεται πλέον στην τουριστική περίοδο».
 
Όπως ακόμη τονίζουν στην επιστολή τους ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, η Χαλκιδική αφενός έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που καθιστά την έγκαιρη πρόσβαση στο μοναδικό νοσοκομείο της Περιφερειακής Ενότητας αρκετά δύσκολη για την πλειοψηφία των κατοίκων, αφετέρου πρόκειται για μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.
 
«Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της υγείας του νομού, καθιστούν άμεση και επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με ασθενοφόρα, οδηγούς και ιατρικό προσωπικό, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Στη σημερινή εποχή είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές που κάτω από συνθήκες καλής λειτουργίας του συστήματος υγείας θα είχαν σωθεί», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Γιώργος στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας.