Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Η Ελλάδα και ακόμα πέντε μέλη-κράτη αρνούνται να παραδώσουν τα «κλειδιά» στην Frontex



Απόφαση μπορεί να μην πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει από σήμερα, η Αθήνα ωστόσο προετοιμάζεται για τις πιέσεις που θα δεχθεί. 

Απρόσμενος σύμμαχος, μια σειρά χωρών (Δανία και Κύπρος, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία), οι οποίες όπως και η Ελλάδα, δεν συναινούν στο να παραδώσουν τα «κλειδιά» στην Frontex. Μια νέα και εν πολλοίς ετερόκλητη συμμαχία, που υποχρεώνει, επί του παρόντος όμως, σε αναδίπλωση Βερολίνο και Κομισιόν. Αλλά μόνο επί του παρόντος, όπως προϊδέασε άλλωστε με δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ. 

Αλλά δεν είναι το μόνο σημείο, το οποίο προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση: είναι και αυτό που, με βάση το σχέδιο απόφασης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει κοινές επιχειρήσεις με τρίτα (μη ευρωπαϊκά) κράτη. Στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση αντιπροτείνει συντονισμό και τεχνική (όχι επιχειρησιακή) συνεργασία με τα τρίτα αυτά κράτη. 

Θέματα που ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τονΖαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόσο κατά την αρχική «μίνι» Σύνοδο οκτώ ευρωπαϊκών χώρων (με τη συμμετοχή της Τουρκίας), όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμέσως μετά. 

Αλλά κοντά σε αυτά, υπάρχει και κάτι ακόμη, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια Υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής): οι αυξημένες, τις τελευταίες ημέρες, μεταναστευτικές ροές από την Αφρική (κυρίως Μαροκινών). Η διαδρομή που ακολουθούν, αναδεικνύουν και τις ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης: αεροπορικώς ως την Κωνσταντινούπολη και από εκεί, στην Ελλάδα. Θέμα που εκτιμάται ότι θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Με... τυράκι, την απόδοση των 3 δισ. που συμφώνησε να δώσει στην Τουρκία η Ε.Ε., σε αντάλλαγμα, φυσικά, τη μείωση των προσφυγικών ροών, όρο που έθεσε σημειωτέον και η Άνγκελα Μέρκελ. 

Πάντως, όπως διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στις Βρυξέλλες με την εξής διπλή θέση: ναι στην αναβάθμιση της Frontex, ναι όμως και στην ταυτόχρονη δέσμευση ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός των Συνθηκών που παραπέμπουν στην εθνική κυριαρχία. Άλλωστε, η δημιουργία της συνοριοφυλακής μπορεί να πάρει ακόμη και ένα ολόκληρο χρόνο για να γίνει, και άρα ως τότε η υπάρχουσα δομή της Frontex επιβάλλεται να λειτουργεί, ιδίως, φυσικά, στη σημερινή συγκυρία.

Διαχρονικά, άλλωστε, για προφανείς εθνικούς λόγους, η Αθήνα τάσσεται υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής δράσης στα σύνορα, όμως τούτο δεν σημαίνει ότι ένα κυρίαρχο κράτος θα εκχωρούσε το αποκλειστικό δικαίωμά του σε μια υπερ-εθνική δύναμη και στη δράση της χωρίς την άδεια του κράτους, εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος.