Για πρώτη φορά η Άγκυρα δηλώνει με ΝΟΤΑΜ πως το μισό Αιγαίο είναι δικό της, αφού δεν αναγνωρίζει ούτε τα 6 ν.μ. από τις ακτές των ελληνικών νησιών και μάλιστα θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να κάνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικων χωρικών υδάτων.
Νέα πρόκληση από την Άγκυρα στο Αιγαίο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και σε απόσταση μικρότερη των 5 ν.μ από τις ακτές της Σάμου, καθώς η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ επιχείρησε να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης όταν ανατράπηκε βάρκα λαθρομεταναστών-προσφύγων. Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ελληνικής επικράτειας όπου το δικαίωμα της Έρευνας και Διάσωσης, ανήκει μόνο στις ελληνικές αρχές. Δόθηκε σήμα για ναυάγιο βάρκας νότια της Σάμου, και η Τουρκία αμέσως «άδραξε» την ευκαιρία (άλλωστε για αυτό το λόγο κατευθύνει τις προσφυγικές-λαθρομεταναστευτικές ροές στην χώρα μας για να «γκριζάρει» μεγάλες περιοχές του Αιγαίου πέραν της δημιουργίας προβλημάτων στον ελληνικό κοινωνικό «ιστό») και αμφισβητησε την ελληνική ΝΟΤΑΜ που ανέθετε την επιχείρηση διάσωσης στις ελληνικές αρχές. Η κίνηση δεν ήταν διόλου τυχαία καθώς όχι μόνο αμφισβητείται το δικαίωμα της Ελλάδας για SAR σε όλη την έκταση του FIR Αθηνών, αλλά ακόμη και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μέχρι και τις ακτές των ελληνικών νησιών.
Οι Τούρκοι συχνά στο παρελθόν έβαζαν τους δουλεμπόρους να βουλιάζουν τις βάρκες, ώστε να έχουν αφορμή να πραγματοποιήσουν διάσωση για ανθρωπιστικούς λόγους ποντάροντας στο γεγονός ότι θα έφταναν πιο γρήγορα από τα σκάφη του Λιμενικού, εάν δεν τα κατάφερναν τους αρκεί το γεγονός ότι μπορεί να βρουν τραγικό θάνατο άνθρωποι και γυναικόπεδα για να αναλαμβάνει στην συνέχεια η ΕΕ να πιέζει την Ελλάδα να αποδεχτεί μέτρα όπως οι κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο, επιβάλλοντας έτσι την συνδειαχείρισή του. Σημειώνεται ότι χθες μόνο είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και μια υπέρπτηση από την βραχονησίδα Ζουραφα ανατολικά της Σαμοθράκης, περιοχή η οποία θεωρείται ότι κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου. Για ακόμη μια φορά το Αιγαίο θύμιζε χθες πεδίο σύγκρουσης με την τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό να πραγματοποιούν σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων, μια υπέρπτηση ενώ ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε κλειστή εμπλοκή με τουρκικά.
Όλα αυτά κατά τη διάρκεια μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις στο Βόρειο και Ν.Α. Αιγαίο, με βάσει τις ΝΟΤΑΜ που έχουν εξαγγείλει για τις αρχές του 2016. Συνολικά 11 εναέρια μέσα του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας πραγματοποίησαν χθες 18 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών ενώ σε μια περίπτωση η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Αυτό έγινε στις 15:10 περίπου χθες το μεσημέρι όταν ζεύγος οπλισμένων τουρκικών μαχητικών F-16 αποσπάσθηκε από σχηματισμό 6 αεροσκαφών και επιχείρησε να εγκλωβίσει τα ελληνικά μαχητικά μεταξύ Λέσβου και Χίου. Το ζεύγος των μαχητικών F-16 που είχε απογειωθεί από τη Σκύρο αναχαίτισε τελικά τα τουρκικά μαχητικά τα οποία εκδιώχθηκαν σπό τον ΕΕΧ όταν βρισκόταν νότια της Χίου. Τα τουρκικά μαχητικά είχαν εισέλθει στον ΕΕΧ μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Παράλληλα αεροσκάφος του τουρκικού Ναυτικού CN-235 που πραγματοποιούσε ναυτική περιπολία έχοντας εισέλθει στον ΕΕΧ από την Λήμνο αναχαιτίστηκε από άλλο ζεύγος μαχητικών που είχαν απογειωθεί από την 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο. Τελικά το τουρκικό αεροσκάφος εξήλθε του ΕΕΧ βόρεια της Ρόδου. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά.
Τουρκικό ελικόπτερο του Ναυτικού S-70Β-28, το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:32, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την βραχονησίδα της Ζουράφας (Λαδόξερα) στις 10:40 και σε ύψος 600 ποδών. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:42 . Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει μονομερώς και χωρίς καμία νομιμότητα δεσμεύσει ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζο) για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας, για το διάστημα από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2016, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ θέτοντας σε κατάσταση πολιορκίας το ακριτικό νησί. Η Τουρκία δέσμευσε επίσης εναέριες περιοχές, εντός του ελληνικού FIR και του ΕΕΧ στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο διάστημα 12-16 Ιανουαρίου, ενώ δέσμευσε επίσης περιοχή σε παραπλήσιο σημείο επίσης για ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στις 11 Ιανουαρίου με τη ΝΟΤΑΜ Β2729/15. Για την διάσωση των λαθρομεταναστών η Αθήνα εξέδωσε την NΟΤΑΜ A0079/16 όπου οι ελληνικές αρχές ανακοίνωναν την έναρξη επιχείρησης SAR με συντονισμό του κέντρου PIRAEUS JRCC, στην περιοχή ανοικτά του Ηραίου στην Σάμο για σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο Η Τουρκία μια ώρα αργότερα με τις ΝΟΤΑΜ Α0166/16 και Α0173/16 έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνική αρμοδιότητα και ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη.
Οι τουρκικές αρχές τονίζουν ότι δεν αποδέχονται τον καθορισμό της ελληνικής περιοχής SAR σε αναφορά με τα όρια του FIR Αθηνών και ότι βάσει της Συνθήκης του Αμβούργου (1979) η Τουρκία διαθέτει τις δυνατότητες να πραγματοποιεί επιχειρήσεις SAR εντός της περιοχής ευθύνης της (SRR) όπως έχει κατατεθεί στον ΙΜΟ. Όλες οι δραστηριότητες εντός της τουρκικής SRR (Search and Rescue Region) συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Η περιοχή ευθύνης SRR που αναφέρει η Τουρκία εκτείνεται μέχρι το μέσο του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας έτσι σε περιοχή τουρκικής αρμοδιότητας όλα τα νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου και την Δωδεκάνησο. Η τουρκική πλευρά επισημαίνει ακόμη ότι δεν αποδέχεται ότι η γραμμή μεταξύ των χερσαίων συνόρων των δυο χωρών και του νοτιότερου άκρου του FIR Αθηνών-μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου-δεν αποτελεί ούτε αντανακλά κανενός είδους οριοθέτηση ή κάποιου είδους σύνορα… Οι ελληνικές αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α0080/16 απορρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς και δηλώνουν ότι βάσει των συστάσεων του ICAO και του ΙΜΟ γίνεται η ταύτιση της περιοχής ευθύνης SAR με το FIR. To περιστατικό είχε άμεση σχέση και με τις γερμανικές εκβιαστικές πιέσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, και άρα «μοίρασμα» του Αρχιπελάγους. Εκβιάζουν καθημερινά στέλνοντας τελεσίγραφα οι Βρυξέλλες για «προσωρινή» αποπομπή της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, μιας ουσιαστικά διαλυμένης ζώνης, αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί μέχρι το τέλος του μήνα τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο ή ακόμα την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα hot spots ώστε να συναποφασίζουν με τους Έλληνες για τον αριθμό και την προέλευση των λαθρομεταναστών που θα πάρει πίσω η Αγκυρα! Λίγες ημέρες πριν ο Ζ.Κ.Γιούνγκερ είχε δηλώσει πως «Δεν είναι ευχαριστημένος με την πρόοδο της Τουρκίας στις προσφυγικές ροές» αφού όμως η Άγκυρα «τσέπωσε» 3 δισ.ευρώ για να…ανακόψει τα κύματα λάθρο και προσφύγων!
Με πρόσχημα το θέμα διαχείρησης των λαθρομεταναστευτικών και προσφυγικών ροών η Γερμανία επιδιώκει την συνδιαχείρηση του Αιγαίου! Μας απειλούν δηλαδή με αποπομπή από μια διαλυμένη Συνθήκη Σένγκεν τη στιγμή που έξι χώρες από τις 26 έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα τους! Συγκεκριμένα, η συνθήκη Σένγκεν, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση, οδεύει προς διάλυση, καθώς ήδη έξι κράτη, από τα 26 που έχουν βάλει την υπογραφή τους, έχουν επαναφέρει τους ελέγχους, έστω και αν υποστηρίζουν ότι είναι προσωρινοί. Οι κινήσεις των Τούρκων είναι μεθοδικές, και αποσκοπούν στην ενίσχυση των γερμανικών πιέσεων. Στην ουσία μοιάζει σαν οι Γερμανοί να «δουλεύουν» για τους Τούρκους με τους οποίους έχουν παραδοσιακά πολύ φιλικούς δεσμούς.