Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Χ.Σπίρτζης: ''Λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης έως τέλος Οκτωβρίου''



Λύση στο αδιέξοδο του μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του μήνα επιδιώκει η κυβέρνηση, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στο περιθώριο της συνάντησης με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Η κυρία Κρέτσου αναφέρθηκε την περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η εξέλιξη του οποίου είναι "παγωμένη", ζητώντας την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων για την απεμπλοκή του έργου.

Ο Χρήστος Σπίρτζης εκτίμησε πως αν υπάρξει συμφωνία με την ανάδοχο κοινοπραξία μέχρι το τέλος του μήνα, τότε τα εργοτάξια μπορούν να ξεκινήσουν από τις αρχές του νέου έτους. Η Κορίνα Κρέτσου ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, προκειμένου να ολοκληρώσει τα εν εξελίξει μεγάλα έργα. Η κοινοτική Επίτροπος τόνισε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να αξιοποιήσει το 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της περιόδου 2007-2013, ενόψει και της απελευθέρωσης επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η ίδια θεωρεί πως τα δύο δισ. που εξοικονομούνται από την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ζήτησε τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις συμβάσεις παραχώρησης όπως είναι για παράδειγμα ο Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) καθώς εκκρεμεί η κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή. Η κα Κρέτσου τόνισε πως εκτός των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου μετανάστευσης & ασύλου, ύψους 450 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα μπορεί αντλήσει χρήματα και από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για το προσφυγικό (κινητά νοσοκομεία, κέντρα προσφύγων κτλ).

Δηλώσεις Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Χ. Σπίρτζη:

«Με την Επίτροπο κ. Κρέτσου είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Εκτός από αυτά που ανακοίνωσε η Επίτροπος ως εύκολη λύση για την Ελλάδα, θα ακολουθήσει μια πολύ στενή συνεργασία των υπηρεσιών μας, και το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουμε μια νέα συνάντηση, προκειμένου να έχουμε τους βέλτιστους τρόπους ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και ταλαιπωρούν για χρόνια και τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Δηλώσεις Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κ. Κρέτσου:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Έκανα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και επίσης σήμερα θα ψηφιστούν έκτακτα μέτρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της Ελλάδος. Ανέφερα και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς που συνάντησα, ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να κάνει πλήρη χρήση, να αξιοποιήσει δηλαδή στο 100% τη δυνατότητα που της προσφέρεται για Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση για τα έργα της περιόδου 2007-2013. Με τη δημοσίευση των μέτρων απελευθερώνονται άμεσα δύο δισεκατομμύρια και υπάρχουν και εξοικονομήσεις στον εθνικό προϋπολογισμό του ιδίου ποσού, άλλα 2 δισεκατομμύρια δηλαδή, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό Υπουργείο. Και η σημερινή συνάντηση εδώ, ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι υποδομές, αποτελούν ένα βασικό κορμό της οικονομίας και για αυτό συζητήσαμε και για ορισμένα προβλήματα και καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και τα διαχειριστικά προβλήματα εκεί.

Χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σύντομα, άμεσα και αυτό το τόνισα και στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς. Επίσης χρειάζεται εθνική νομοθεσία, γεγονός που σημαίνει δηλαδή ότι θα πρέπει να εγκρίνει τροποποιήσεις ή οποιοδήποτε νομοσχέδιο το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να κινηθούν όλα αυτά γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια, μέσα από τεχνικές συναντήσεις που θα επιλύουν προβλήματα.

Με τον Πρωθυπουργό μίλησα και για το θέμα των προσφύγων, την προσφυγική κρίση και του είπα, ότι εκτός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που έχει έναν προϋπολογισμό διαθέσιμο 450 εκατ., μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία για να βοηθήσουν στην προσφυγική κρίση, γιατί αυτό μας το επιτρέπει ο κανονισμός, δηλαδή για κατασκευή κέντρων υποδοχής ή κινητών νοσοκομείων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια αυτά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο, η Επίτροπος απάντησε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα διότι άπτεται της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Άλλωστε η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για αυτό το θέμα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό. Έκανα μάλιστα και συζήτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος επί μία ώρα για το ζήτημα αυτό. Πρέπει λοιπόν να κινηθούν άμεσα και να επιλυθεί το θέμα ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που είναι πολύ σοβαρό».