Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Χρέος και προαπαιτούμενα στο επίκεντρο του Euroworking Group



Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος.

Ο επικεφαλής του Εurogroup Μάριο Σεντένο με την καθιερωμένη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών διαμήνυσε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοσθούν μόνο αν κριθεί ότι είναι αναγκαία, και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, περιγράφει τα βήματα που αναμένεται να γίνουν στο EWG που συνέρχεται τελικά στο Παρίσι, έχοντας στο επίκεντρο τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και την υποδόση 1 δισ. ευρώ.

Το θέμα δεν θα συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωομάδας και μόνο αλλά θα εξεταστεί και σε δεύτερη συνάντηση που θα γίνει επίσης στο Παρίσι και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε Washington Group για να μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην επιστολή.

Το Βερολίνο συνεχίζει την σκληρή γραμμή και δεν φαίνεται κάνει πίσω στα σενάρια ελάφρυνσης που έχει προτείνει υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μία νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.

Το Euroworking Group θα καταβάλει την προσπάθεια για να προετοιμάσει την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Και ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Euro Working Group για να προετοιμάσουν την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Washington Group σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με μια περισσότερο «στενή» σχέση από αυτή που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και με δεδομένο από χθες πλέον ότι έκδοση ελληνικού ομολόγου πριν το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός αγορών ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επιστροφή στις αγορές το καλοκαίρι και πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, με την έκδοση νέου ομολόγου, πιθανότατα 10ετούς διάρκειας. Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους η υλοποίηση του σχεδίου αναβάλλεται μέχρι το φθινόπωρο, με την ελπίδα η Ελλάδα να έχει διασφαλίσει μέχρι τότε την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ένα επταετές ομόλογο τον Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία προκάλεσαν την αντίδραση των αγορών με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,5%, ενώ η απόδοση του 7ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης, στο 4,24%.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 15 δισ. ευρώ για αποπληρωμές χρέους μέχρι το τέλος του 2019, με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να ισχυρίζονται ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς να χρειασθεί η έκδοση ομολόγου.