Το «ξεπάγωμα» του έργου αποκατάστασης της λίμνης Κάρλα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, διαφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο επιστροφής 180 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομίας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Σάββατο, τόνισε ότι «μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείο Οικονομίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, "ξεπάγωσε" το πολύ σημαντικό έργο αποκατάστασης της λίμνης Κάρλα το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, διαφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο επιστροφής 180 εκατ. ευρώ στην ΕΕ.
Για τον τομέα της Υγείας τόνισε ότι την κυβέρνηση απασχολεί το ζήτημα της νησιών, όπως οι Βόρειες Σποράδες, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για την νησιωτικότητα. Πρόσθεσε τέλος ότι είναι σημαντικά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση των έργων στο Νοσοκομείο Βόλου. Επίσης ανακοίνωσε πως πρόσφατα εντάχθηκε στο ΠΔΕ το έργο ανακατασκευής του οδικού άξονα στο Ξουρίχτι Πηλίου».
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε επίσης πως αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τόσο ως προς την αύξηση των διαθέσιμων πόρων όσο και επίπεδο θεσμικού ελέγχου. Η θεσμική αναβάθμιση του ΠΔΕ θα υλοποιηθεί μέσα από τη συγκρότηση ενός συστήματος ένταξης και παρακολούθησης έργων αντίστοιχου με το ΕΣΠΑ, ώστε, σε συνεργασία και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, να υπηρετείται ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης περισσότερων έργων στις περιφέρειες. Ο προγραμματισμός θα είναι πολυετής και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ ώστε να παράγονται οι μέγιστες δυνατές συνέργειες, με απτά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.
Ο υφυπουργός τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πλήρως όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, διοχετεύοντας πολύτιμη ρευστότητα στην οικονομία, με ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στο σχέδιο Γιούνκερ, ως βασικά εργαλεία ανάπτυξης που σχεδιάζονται και αξιοποιούνται συμπληρωματικά και συνεκτικά μεταξύ τους.