Ήταν μεσημεράκι Πέμπτης 23 Νοεμβρίου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με μέλη της ελληνικής αποστολής που τον συνόδευαν στο περίφημο πλέον ταξίδι του στο Παρίσι, εισήλθε σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης.
Πρόκειται για το «Le Bistrot Mavrommatis» στον αριθμό 18 της οδού Ντυφό, δημιούργημα τριών αδερφών από την Κύπρο, που ξεκίνησαν την πορεία τους στην Πόλη του Φωτός με ένα μπακάλικο στο 5ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, το μακρινό 1981.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον κ. Ανδρέα Μαυρομμάτη και τα αδέρφια του, Ευάγγελλο και Διονύση, στο εστιατόριο που κατάφερε να συνδυάσει ιδανικά την γαλλική γαστρονομική κουλτούρα με την ελληνική και την κυπριακή κουζίνα.
Τα χαμόγελα περίσσεψαν κατά την διάρκεια του γεύματος όπου ο πρωθυπουργός και η συντροφιά του εντρύφησαν στις δημιουργίες του σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη.
Δοκίμασαν ευφάνταστα δημιουργικά πιάτα, τα οποία έχουν τιμήσει μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Ολάντ και το ιερό τέρας για τους σεφ, ο πολύς Αλέν Ντικάς.
Έχοντας πολύ καλή διάθεση ο κύριος Τσίπρας φωτογραφήθηκε μετά το τέλος του γεύματος με τα αδέρφια Μαυρομμάτη και το προσωπικό του εστιατορίου, ενώ έγραψε και τα σχόλια του στο βιβλίο επισκεπτών.
«Για μια ακόμη φορά,» σημείωσε ο πρωθυπουργός «σε διαφορετικό στέκι είχα την χαρά να γευτώ τις λιχουδιές της Ελλάδας, στην καρδιά του Παρισιού. Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και για την καταπληκτική μεσογειακή ατμόσφαιρα!».
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο εστιατόριο μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού εδώ και δύο δεκαετίες θεωρείται μια εξαιρετική επιλογή γι' αυτούς που λατρεύουν την ελληνική δημιουργική κουζίνα, σε μια πόλη με αμέτρητες γαστριμαργικές επιλογές.
Έχοντας ανοίξει το 1993 δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν δύο μόλις χρόνια για να βραβευθεί ως το καλύτερο ξένο εστιατόριο της Γαλλίας, αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία καμιά φορά μπορεί να ξεκινήσει από ένα μπακάλικο με ελληνικά προϊόντα στην καρδιά του Παρισιού.
Από το μπακάλικο στο μπιστρό
Ο κύριος Ανδρέας Μαυρομμάτης θεωρείται σήμερα ένας από τους πλέον διακεκριμένους σεφ της Γαλλίας, αν και όταν άφησε την Λεμεσό για το Παρίσι, το έπραξε για σπουδές στην Ψυχολογία και την Κοινωνιολογία.
Η σχέση του με την κουζίνα άρχισε όταν ως φοιτητής γαρ έπιασε δουλειά σε εστιατόριο για τα προς το ζην.
Όπως δήλωσε χρόνια μετά «εκεί διαπίστωσα ότι η κουζίνα παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου ή όπως λένε και οι Γάλλοι είμαστε αυτό που τρώμε.
Όταν αποφάσισε μαζί με τα αδέρφια του να ανοίξουν ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο διαμέρισμα της Γαλλικής πρωτεύουσας με ελληνικά και κυπριακά προϊόντα δεν περίμεναν την ανταπόκριση που θα έβρισκε από τους Παριζιάνους.
Παρότι «φτωχικό» σε σύγκριση με άλλα παντοπωλεία, ο κόσμος ερχόταν και ξαναρχόταν για να αγοράσει χαλούμι, σύγκλινο Μάνης και άλλες λιχουδιές.
Με την προσθήκη ενός ψυγείου και μιας κουζίνας από το σπίτι τους το μαγαζί μετατράπηκε σιγά-σιγά σε εστιατόριο, ενώ ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, εντρυφεί στα άδυτα της γεύσης, σπουδάζοντας στην περίφημη σχολή μαγειρικής Lenotre.
Η ψυχολογία και η κοινωνιολογία μπορούσαν να περιμένουν στην γωνία.
Το μεγάλο στοίχημα το 1993 ήταν αυτός και τα αδέρφια του να πείσουν τους Γάλλους να δοκιμάσουν ελληνική δημιουργική κουζίνα και πολύ γρήγορα η φήμη του «Le Bistrot Mavrommatis» εξαπλώθηκε στο Παρίσι.
Ο εξειδικευμένος γαλλικός τύπος αποθέωσε το εγχείρημά τους και πλέον στο εστιατόριο άρχισαν να συχνάζουν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και των Τεχνών.
Το ελληνικό χριστόψαρο, ο λευκός ταραμάς, οι σεφταλιές, η σουπιά στο γκριλ και οι κεφτέδες είναι κάποια μόνο από τα πιάτα που έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους «δύσκολους» και απαιτητικούς Γάλλους.
Σήμερα τα αδέρφια Μαυρομμάτη διαθέτουν τρία εστιατόρια στο Παρίσι, δεκάδες σημεία πώλησης φαγητού στην Γαλλία, ένα εξαιρετικό κελάρι κρασιών -με πολλές ελληνικές ετικέτες- και ένα παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής στο Παλαισιέ.
Όπως έχει πει ο ίδιος «τα καλά προϊόντα στα χέρια ενός καλού μάγειρα, είναι ιεροτελεστία, είναι πανδαισία. Υπάρχει μια σειρά σε αυτά τα πράγματα, την οποία σέβονται ακόμη και οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι».
protothema