Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Φωτιά στο Μάτι: Έλληνες πολίτες οι τρεις μετανάστες ψαράδες - Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ



Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν οι τρεις μετανάστες ψαράδες, ο Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και o Ελ Χαΐμι Εμάντ από την Αίγυπτο καθώς και ο Τζέκα Γκάνι από την Αλβανία, στους οποίους δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε ένδειξη αναγνώρισης για την αυτοθυσία που έδειξαν στις φωτιές στην ανατολική Αττική.

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι με την υπογραφή του διατάγματος, πριν από έναν μήνα, για την απονομή της υπηκοότητας, «η Ελλάδα έπραξε το χρέος της απέναντί σας και σε αυτό που κάνατε και ήταν αυτό που υποδεικνύει ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη». 

EUROKINISSI

Η Ελλάδα και το ελληνικό έθνος, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος αναγνωρίζουν την ψυχή και τις αξίες και όχι την υπηκοότητα.«Η Ελλάδα που σας υποδέχεται είναι η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης», τόνισε.  

EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας γίνονται παράλληλα και Ευρωπαίοι πολίτες. Υπογράμμισε ότι οι αλιείς με το παράδειγμά τους και την αυτοθυσία τους διδάσκουν και σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους το χρέος τους, γιατί η η Ευρώπη όπως την οραματίστηκε η διακήρυξη του Σουμάν, είναι η Ευρώπη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. 

«Ας καταλάβουν ορισμένοι εταίροι ότι το να είναι κανείς Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά έχει και υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, στέλνεται ένα μήνυμα στην Ευρώπη, σε μία συγκυρία πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές στα μορφώματα εκείνα του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, που βρίσκονται απέναντι στην νοοτροπία της Ευρώπης του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που εκφράζουν με το παράδειγμά τους οι τρεις αλιείς. 

EUROKINISSI

Χαρίτσης: Επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του σημείωσε ότι με την υπογραφή του διατάγματος για την απόδωση της ιθαγένειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τους τρεις συνανθρώπους μας στην ελληνική Πολιτεία. Σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ευγνωμωσύνη όλων προς αυτούς τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση και μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους, τους έσωσαν, έσωσαν δεκάδες συνανθρώπους μας. Υπογράμμισε δε τον συμβολισμό που ενέχει η πράξη τους και αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, σε μία συγκυρία που στην Ευρώπη υψώνονται οι φωνές της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. 

Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποδώσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους αλλοδαπούς που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Υπογράμμισε δε ότι έχει ήδη κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής ιθαγένειας για όσους πληρούν τις προυποθέσεις του νόμου. Ευχήθηκε τέλος το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων να αποτελέσει οδηγό ώστε η νέα χρονιά και το μέλλον να είναι το μέλλον μίας κοινωνίας αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς.