Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μόλις 1 στις 4 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα σωθεί



Αβέβαιο είναι το μέλλον για περίπου 280.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια του εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συνολικά 400.000 είναι εκείνες που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω απλήρωτων δανείων και άλλων χρεών προς το Δημόσιο και από αυτές εκτιμάται ότι περί τις 120.000 με 125.000 θα μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν μέσα από το νέο τρόπο που καθιέρωσε η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στο euro2day.gr, ο οποίος εκτιμά ότι από τις «από τις 400.000 επιχειρήσεις που είναι υπερχρεωμένες, πιστεύουμε ότι μέσω εξωδικαστικού θα διασωθούν περίπου 120.000-125.000».

Δηλαδή σχεδόν μία στις τέσσερις πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ρυθμιστούν τα χρέη τους μέσα από τις διαδικασίες του νέου πλαισίου.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες 280.000 υπερχρεωμένες ο υπουργός, αν και επιδιώκει να διευκρινίσει πως δεν μπορεί να πει ότι αυτές θα κλείσουν, σημειώνει: «Το 2017 μπαίνουμε σε περίοδο ανάπτυξης και πολλές επιχειρήσεις ίσως να μην χρειαστεί καν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό. Επίσης προετοιμάζουμε και ρύθμιση εκτός εξωδικαστικού η οποία θα αφορά την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις».

Συνεπώς για 280.000 επιχειρήσεις η διάσωσή τους επαφίεται είτε στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος είτε στην υπαγωγή τους σε κάποια από τις εκτός εξωδικαστικού ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή ήδη στον έναν μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), ‘εχουν υποβληθεί αιτήσεις από 6.100 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από αυτές οι 850 χαρακτηρίζονται ώριμες. Δηλαδή έχουν προχωρήσει τη συμπλήρωση των αιτήσεων και την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Για 85 επιχειρήσεις οι αιτήσεις τους είναι έτοιμες να ανατεθούν σε συντονιστές. Οι τελευταίοι αφού ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων, θα προχωρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους συντονιστές για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.