Υπερτριπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου και συνολικά το δεύτερο υψηλότερο στην Ένωση των 28 κρατών- μελών είναι το ποσοστό των Ελλήνων, που αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική υστέρηση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου 33 εκατομμύρια ανά την κοινότητα, δηλαδή ποσοστό 6,7% του πληθυσμού, αντιμετωπίζει σοβαρή υλική υστέρηση.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 21,1%, με την εικόνα στη χώρα μας να είναι η πλέον απογοητευτική ύστερα από εκείνη της Βουλγαρίας όπου σχεδόν ένας στους τρεις (30%) αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική υστέρηση.
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στη Ρουμανία (19,4%) και την Ουγγαρία (14,5%), ενώ τα χαμηλότερα παρατηρούνται στο Λουξεμβούργο (1,6%), τη Φινλανδία (2%) και την Ολλανδία (2,6%).
Η σοβαρή υλική υστέρηση, όπως αυτή προσδιορίζεται από τη Eurostat, σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα: οικιακή θέρμανση, κάλυψη απροσδόκητων εξόδων, κατανάλωση κρέατος (ή ψαριού), διακοπές μίας ημέρας μακριά από το σπίτι τους, τηλεόραση, πλυντήριο, αυτοκίνητο, τηλέφωνο.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανέλθει στην κορύφωσή του το 2012, στο 9,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται μεταξύ των μονογονεϊκών οικογενειών (σήμερα στο 14,6%).