Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Εστάλη η επιστολή Τσακαλώτου στο Εuroworking Group για 13η σύνταξη



Η επιστολή που ζήτησαν μέσω του χθεσινού Euro Working Group από την ελληνική πλευρά οι θεσμοί όπου θα υπήρξαν «έγγραφες λογιστικές και πολιτικές διευκρινίσεις», για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους εστάλη και φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά που αιτούνται οι θεσμοί περιλαμβάνονται στο κείμενο της επιστολής.

Χωρίς τελική απόφαση μπορεί να ολοκληρώθηκε το χθεσινό Euroworking Group όσον αφορά στο «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά όπως φαίνεται σήμερα Τρίτη τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και δεν αποκλείεται να βγει λευκός καπνός.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και αυτή έγκειται στις έγγραφες διαβεβαιώσεις που ζήτησε το EuroWorking Group ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έγγραφες διαβεβαιώσεις ζήτησε το EuroWorking Group, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπάρξει «λευκός καπνός» όσον αφορά το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Euroworking Group διατύπωσαν επιφυλάξεις σχετικά με τα επιδόματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να καλείται να δεσμευτεί με γραπτή επιστολή ότι αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα γίνουν περικοπές εκεί που έγιναν οι εν λόγω παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.

Όπως αποκάλυψαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο χθεσινό EuroWorkingroup, ο Γερμανός εκπρόσωπος Τόμας Στέφεν ζήτησε πρώτα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην συνέχεια να καθοριστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος, καθώς και άλλοι εταίροι όπως της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας, εκφράστηκαν αρνητικά σε σχέση με τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι στις δικές τους χώρες οι συντάξεις είναι χαμηλότερες και ένα ακόμα επίδομα στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να στηριχθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, πρόσθεσαν ότι ακόμα και χώρες σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από την Ελλάδα, τελικά έδωσαν πολύ χαμηλότερα επιδόματα.

Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε προσπάθησε να εξομαλύνει ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος βάλθηκε να πείσει τα κράτη μέλη που αντιδρούσαν πως τα μέτρα δεν θα τα επηρεάσουν, ενώ πρότεινε ως λύση επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία:

  • Θα διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως η αναστολή του ΦΠΑ αφορά μόνο το 2017.
  • Θα επιβεβαιώνει την δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
  • Θα δίνει τη δέσμευση ότι αν τελικά υπάρχει απόκλειση από τους στόχους, θα υπάρξουν περικοπές εκεί που δόθηκε το επίδομα, δηλαδή στους συνταξιούχους.
  • Θα δεσμεύεται, επίσης, ότι όταν στο μέλλον σημειώνεται υπέρβαση του πλεονάσματος, θα γίνεται εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου, το οποίο σημαίνει ότι θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βίζερ έδωσε προθεσμία έως το απόγευμα της Πέμπτης στην ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση που δεν δεν υπάρχει αντίδραση στην επιστολή Τσακαλώτου, τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είναι πιθανό να συγκληθεί εκτάκτως Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη.

Η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup έγινε αποδεκτή από τους έλληνες αξιωματούχους, ωστόσο σε αυτή διατυπώθηκε ένσταση από τον Τόμας Στέφεν, ο οποίος σε δική του πρόταση, διατύπωσε την πιθανότητα σύνδεσης του ξεπαγώματος των μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτή τη θέση υποστήριξαν επίσης η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Αυστρία, ενώ απορρίφθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος τόνισε ότι τα δύο θέματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Θερμός υποστηρικτής της συγκεκριμένης θέσης ήταν και ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, ο οποίος, σύμφωνα με την Καθημερινή, έλαβε την απάντηση ''μα λέτε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα''.