Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 -

Επιστρέφουν στην Ειδομένη πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην ΠΓΔΜ



Στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφει μία ομάδα περίπου 200 προσφύγων που επιχείρησε ανεπιτυχώς το πρωί της Τρίτης να περάσει στην ΠΓΔΜ.

Οι πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης, κοντά στο χωριό Χαμηλό, έχοντας περάσει το ποτάμι και ελπίζοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα μπορέσουν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛ.ΑΣ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα περίπου 1.000 πρόσφυγες για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Κατόπιν αυτού, οι πρόσφυγες ακολουθούν πλέον την αντίστροφη πορεία προς την Ειδομένη, ξαναπερνώντας το ποτάμι.

Τη Δευτέρα από τον καταυλισμό περίπου 1000 πρόσφυγες περπάτησαν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο. Κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούσαν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν το πρωί τη ζωή τους στα νερά.

Στα σύνορα τους περίμεναν στρατιώτες και αστυνομικοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι έβαλαν τους πρόσφυγες σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που κρατούνται στη Γευγελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνουν.

«Η απελπισία είναι κακός οδηγός» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας πως όποιος οργάνωσε τη μαζική έξοδο των προσφύγων «πρέπει να καταλάβει ότι αυτό ήταν ανεύθυνο», καθώς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με τους 1.000 πρόσφυγες τη Δευτέρα, συνελήφθησαν και δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και εθελοντές, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες σε αυτή τη διαδρομή. Από αυτούς, περίπου 30 - 40 άτομα, οι 12 Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.