Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Εντονες αντιδράσεις για την άδεια στον Κουφοντίνα - Ποιος είναι αυτός ο τρομοκράτης;



Πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος από τις σφαίρες των καλάσνικοφ των μελών της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, το  αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού χορήγησε διήμερη άδεια στον καταδικασθέντα 11 φορές σε κάθειρξη  βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης  «17 Νοέμβρη» Δημήτρη  Κουφοντίνα, προκαλώντας ένα τσουνάμι αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο της αντιπολίτευσης.

Πάντως, πολιτικοί  παρατηρητές κάνουν λόγο για μια κυβερνητική ενέργεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα καυτά οικονομικά και κοινωνικά θέματα (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποφυλακίσεις  με το νόμο Παρασκευόπουλου, μειώσεις συντάξεων, κ.λπ.) ανασύροντας από το χρονοντούλαπο υποθέσεις που κατά το παρελθόν τράβηξαν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, την πρώτη του άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού θα πάρει σήμερα  το πρωί, εκτός απροόπτου, το ηγετικό στέλεχος της   17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος εκτίει ποινή 11 φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της 17Ν είχε ζητήσει από το αρμόδιο συμβούλιο των  φυλακών Κορυδαλλού  να λάβει διήμερη άδεια.

Πράγματι, το συμβούλιο της φυλακής, στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, εξέτασε το αίτημά του και το έκανε αποδεκτό.

Έτσι, αναμένεται  σήμερα  ο Δημήτρης Κουφοντήνας  να περάσει για πρώτη φορά την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού για δύο 24ώρα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αρχές ασφαλείας στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν.

Στο άκουσμα της είδησης για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ξέσπασε μια θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν τα πυρά και άλλων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτήρισε αδιανόητη την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.  Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ αναφέρει: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη 

Στο κύκλο των αντιδράσεων προέχουσα θέση έχει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει πληγεί από την τρομοκρατία.  Αναλυτικότερα, η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την  έκπληξη της για το ενδεχόμενο να λάβει άδεια από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι αδιανόητο το πρώτο πιστόλι της 17Ν να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ακόμη, ανέφερε  ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ επισήμανε: «Αμετανόητος δολοφόνος δεν νοείται εκτός φυλακής, κανένας!» Αναρωτήθηκε μάλιστα, με τις αναρτήσεις της στο twitter, αν μπορεί ο Κουφοντίνας να δει έξοδο από τις φυλακές με 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. 

Μάκης Βορίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης. «Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα. Φαίνεται ότι ξεχάστηκαν τα 11 φορές ισόβια. Αδιανόητο» έγραψε ο Μάκης Βοριδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Με μια και μόνο λέξη αντέδρασε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε στο Twitter για να επανέλθει λίγο αργότερα κάνοντας λόγο, μεταξύ των άλλων, για πρόκληση.

Καμίνης: Άνθρωποι όπως αυτός δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή

Την άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Παράλληλα ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου των φυλακών που έδωσε την 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη.
  

Η Λιάνα Κανέλλη

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας  και πάλι  στο Action24 έκανε λόγο για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση. 
   

Επίθεση σε Μητσοτάκη από τον γιο του Κουφοντίνα

Ο γιος του αδειούχου Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτωρ Κουφοντίνας με αφορμή την  είδηση ότι ο πατέρας του  θα λάβει  για πρώτη φορά άδεια από τις φυλακές, επισημαίνει ότι «οι μάσκες έπεσαν» και υποστηρίζει ότι με την απόφαση για την άδεια του πατέρα του εφαρμόσθηκε  ο νόμος.

Η ανάρτηση του Έκτωρ Κουφοντίνα αναφέρει: 
«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη Δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης. Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens».

 

Αυτός είναι ο τρομοκράτης Κουφοντίνας

Γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Το 1972 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, μαζί με τους γονείς του. Τελείωσε το Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Χωρίς, ωστόσο, να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Από τα παιδικά του χρόνια είχε «πολιτικές ανησυχίες» και ήδη ως μαθητής είχε ενταχθεί στην τοπική οργάνωση της ΠΑΜΚ (σ.σ. μαθητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ) της περιοχής Γκύζη. Μάλιστα υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Μαθητικού Αγώνα. Της εφημερίδας των μαθητών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, στην οποία αρθρογραφούσε συστηματικά.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη συνέχεια ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Από την οποία όμως τελικά διεγράφη λόγω των ακραίων απόψεών του (σ.σ. ήταν υπέρ του ένοπλου αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας).

Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, καθώς από αρκετά νέος καθότι έμενε μόνος του. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε και ως μελισσοκόμος, βοηθώντας στην εργασία την Αγγελική Σωτηροπούλου.

Η ένταξη στη «17 Νοέμβρη» και ο ρόλος του στην οργάνωση

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας γρήγορα εγκατέλειψε την έκφραση μέσω νόμιμων κομμάτων και πέρασε στη ένοπλη δράση. Ετσι, έγινε μέλος της τρομοκρατικης οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Βοηθούσε στη στρατολόγηση νέων μελών και πρωτοστατούσε στις ενέργειες των διάφορων πυρήνων της οργάνωσης.

Ήταν ο ταμίας της οργάνωσης και διαχειριζόταν ένα μέρος από τα χρήματα-προϊόντα των ληστειών. Μοίραζε μικροποσά στους συγκατηγορουμένους του.

Τα κέρδη των ληστειών της «17 Νοέμβρη» ουδέποτε βρέθηκαν… Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο εκείνος και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (σ.σ. φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης) γνωρίζουν πού τελικά βρίσκονται τα χρήματα.

Ήταν παρών στις περισσότερες πράξεις της οργάνωσης για αυτό και έχει δεχθεί πολλές κατηγορίες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Δημήτρης Κουφοντίνας χρησιμοποιούσε δύο τουλάχιστον ψευδώνυμα: Το «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και το «Δημήτρης Σωτηρόπουλος».

Η μακρά λίστα του «αίματος»

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε τελικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αυτοβούλως. Ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου 2002. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Νοέμβρη».

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες. Μεταξύ αυτών και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983.

Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:

– 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της Απογευματινής

– 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου

– 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής

– 1988: Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας

– 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας

– 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ

– 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

– 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης

– 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (σ.σ. σκοτώθηκε κατά την απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)

– 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

– 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης

– 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής

– 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας

Επίσης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορήθηκε για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονιών και για ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις. Πάντως, απαλλάχθηκε από την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989. Κι αυτό διότι η δίωξη που είχε ασκηθεί αφορούσε «κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος». Αδίκημα που παραγράφεται στην πενταετία.

Η δίκη και η ποινή

Όταν πια έφτασε αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη, είχε συνήγορο υπεράσπιση την Ιωιάννα Κούρτοβικ.

Μετά την πρωτόδικη απόφαση, καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Μετά την έφεση, η ποινή του μετατράπηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Ο γάμος μέσα στη φυλακή

Σε ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών, το πρωί της 11.12.2002, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η Αγγελική Σωτηροπούλου τέλεσαν πολιτικό γάμο.

Τον γάμο τέλεσε ο -τότε- αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γιώργος Δημόπουλος. Ως μάρτυρες παρέστησαν η συνήγορος των δύο, Ιωάννα Κούρτοβικ και η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, σύντροφος του Σάββα Ξηρού.