Εφικτός είναι ο στόχος για επίτευξη φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ εκτιμά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ωστόσο, πιο επιφυλακτικό είναι σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1,8%, χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί ότι θα υπάρξει μεγέθυση του ΑΕΠ.
Αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία του ΑΕΠ επισημαίνει ότι η αύξηση του κατά 0,8% το β’ τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%), ενώ εκφράζει ανασυχία για τη μείωση των επενδύσεων. Επίσης, ερωτηματικά προκαλούνται και από την υστέρηση των εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς τον στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
- Όλη η μελέτη
Ειδικότερα, τα βασικά ευρήματα του πρώτου τεύχους της έκδοσης «Μακροοικονομικές & Δημοσιονομικές Εξελίξεις» είναι τα εξής:
- Αισιοδοξία για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017, περισσότερα τα ερωτηματικά για την επίτευξη του στόχου για μεγέθυνση κατά 1,8%.
- Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το Β’ τρίμηνο του 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών (+9,5%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+3,3%).
- Αρνητική εξέλιξη η μείωση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 4,6%.
- Σταθερά μειούμενη η ανεργία για έκτο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνεται στο 21,2%.
- Θετικά η μεταποίηση, σημαντική κάμψη στον κατασκευαστικό κλάδο.
- Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφανίζουν σταθερή βελτίωση.
- Ελαφρώς ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2ο τρίμηνο του 2017, σε βελτιωμένη θέση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
- Ο ρυθμός αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων φαίνεται από τα μέσα του 2016 να σταθεροποιείται σε υψηλότερα επίπεδα.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο ΚΠ και ΓΚ διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ εφικτό για το 2017.
- Ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση των εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς τον στόχο που έχει τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-21.
- Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι ελαφρώς αυξημένες τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
- Οι ΟΚΑ και τα νοσοκομεία διατηρούν τα «πρωτεία» όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αφού αυτές ξεπερνούν το 72% του συνόλου των οφειλών της ΓΚ.
- Συνεχίζεται η συσσώρευση απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο, με φθίνοντα όμως ρυθμό.
- Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνεται περί το 5,5%. Κυμαίνεται δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα της περιόδου της κρίσης. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα των χωρών της ευρωζώνης που εξήλθαν των «προγραμμάτων στήριξης».