Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 -

Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών για τις εξελίξεις στον Λίβανο



Η άτυπη συνεδρίαση η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος κατά την οποία μπορεί να μην ληφθούν επίσημες αποφάσεις, αλλά θα συζητηθούν ορισμένα μέτρα των κρατών- μελών της ΕΕ που δύνανται να λάβουν. 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εκφράζει διαρκώς την ιδιαίτερη ανησυχία του μετά τις συγκρούσεις που αναπτύχθηκαν σε διπλωματικό και εμπόλεμο πεδίο ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Μάλιστα λίγες μέρες πριν, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Προτρέπουμε και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν επειγόντως μια κατάπαυση του πυρός πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή που θα τερματίσει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις διασυνοριακές απειλές και να εργαστούν για την πλήρη και συμμετρική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τις δύο πλευρές ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», είχε δηλώσει ο Ζοζέπ Μπορέλ.