Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έκρηξη της ροής μεταναστών από τον Έβρο - 4000 άνθρωποι μέσα σ' ένα μήνα



Ανησυχητική έκρηξη της ροής των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα από τον Έβρο έχει σημειωθεί τον τελευταίο διάστημα. Μέσα στον τελευταίο μήνα , 4000 άνθρωποι έχουν περάσει σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα σταστιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία οι προσφυγικές ροές από τον Έβρου παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση μέσα στο μήνα  Απρίλιο . Συγκεκριμένα καταγράφηκαν στη Θράκη 3.986 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα, όταν ο αριθμός αυτός τον Μάρτιο ήταν 1.658 και τότε η αύξηση θεωρήθηκε πρωτοφανής για τα δεδομένα του Έβρου και της εποχής.

Παρ’ ότι οι ροές το τελευταίο τετραήμερο παρουσιάζουν σχετική μείωση στα ποτάμια σύνορα, ύστερα και από τα ενισχυμένα μέτρα που λήφθηκαν από την αστυνομία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η αλματώδης αύξηση καταγράφηκε τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας συνελήφθησαν οι 3.986, ενώ συνελήφθησαν την ίδια περίοδο και 38 διακινητές μεταναστών.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τα στατιστικά του Μαρτίου, όταν καταγράφηκαν 1.658 μετανάστες και πρόσφυγες και 25 διακινητές που διέσχισαν τον Έβρο. Είναι όμως οκταπλάσιος από τους μετανάστες και πρόσφυγες που συνελήφθησαν στη Θράκη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκαν μόλις 586 συλλήψεις με 35 διακινητές και όταν οι τουρκικές αρχές δεν είχαν αφήσει ανεξέλεγκτες τις ροές.

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα προβλήματα από τις αυξημένες ροές των προηγούμενων ημερών αποτυπώνονται ήδη στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, που πλέον είναι ασφυκτικά γεμάτα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στα δύο κέντρα της Θεσσαλονίκης όπου οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται είναι διπλάσιοι σε αριθμό από αυτούς της χωρητικότητας του κέντρου.