Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια - Το κρύο και η πείνα έχουν λυγίσει τους πρόσφυγες



Ξεπερνούν τους  11.000 οι  πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη  κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και  ανύπαρκτες συνθήκες υγιιεινής, με την ελπίδα να ανοίξουν γι' αυτούς τα σύνορα πρός ένα καλύτερο αύριο.   

Η  διέλευση των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μόλις 500 άτομα.

Το απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κρατούσαν, μάλιστα, στα χέρια πλακάτ με συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά με τα οποία απηύθυναν έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να τους βοηθήσει. Τελικά, η καθιστική διαμαρτυρία πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές έληξε αργά το απόγευμα και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που ανέμεναν και στις δύο πλευρές των συνόρων αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ προσφύγων, που ανέμεναν στην ουρά για να πάρουν φρούτα από φορτηγό που έφτασε έξω από τον καταυλισμό για να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.

Η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα, από τις έξι το πρωί ως τις έξι το απόγευμα είχαν περάσει 130 άτομα.

 

Όλα αυτά ενώ οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS από την Ειδομένη και προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στον καταυλισμό της Ειδομένης και περιμετρικά στα χωράφια βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες.

Δυστυχώς, η εικόνα στην περιοχή προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.