Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Εκπαιδευτικοί εξετάζουν κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες



Η νέα υπουργική απόφαση που οδηγεί σε μείωση των ολοήμερων τμημάτων των δημοτικών σχολείων έβγαλε στους δρόμους σήμερα τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ παράλληλα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες.

«Η απόφαση είναι βάρβαρη, αφού θέτει ως προϋπόθεση για να μετάσχει ένα παιδί στο ολοήμερο σχολείο, την εργασιακή απασχόληση και των δύο γονέων. Παράλληλα κόβει την πρωινή ζώνη 07:00-08:00, ενώ το πρωϊνό ωράριο θα ολοκληρώνεται πλέον στις 13:15», δήλωσε ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας και πρόσθεσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο υπουργός πήρε αυτές τις αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Κάθε τόσο αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί διορισμός 20.000 εκπαιδευτικών, όμως αυτό είναι ανέφικτο, καθώς δεν θα το εγκρίνει η τρόικα. Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις. Δεν ξέρουμε αν θα είναι στάσεις εργασίας ή απεργίες, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα αντιδράσουμε μαζικά».

Ο γραμματέας εκπαιδευτικών του 5ου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Τσούλιας, επεσήμανε: «Οι γονείς, πλέον, βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τα παιδιά τους. Δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους το πρωί και το μεσημέρι. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα ανεβάσει το κόστος διαβίωσής τους, αφού θα κληθούν να βρουν λύσεις για τις συγκεκριμένες ώρες».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, Τιτίκα Δελήγκα, μίλησε για τη σπουδαιότητα των ολοήμερων σχολείων, υποστηρίζοντας: «Η πρωινή ζώνη είναι πολύ σημαντική και βοηθάει τους γονείς που δουλεύουν, ενώ η μεσημεριανή βοηθάει στην προετοιμασία των παιδιών για την επόμενη μέρα. Πρέπει να συνεχίσουν τα ολοήμερα, γιατί αν θα σταματήσουν τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Τουρλής, υπογράμμισε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών: «Θέλουμε να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για τα ολοήμερα, να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τα τμήματα ένταξης και του άρθρου που κλείνει τα νηπιαγωγεία, να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στην εκπαίδευση, ενώ ζητάμε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς».