Υπό το κατάμαυρο – κυριολεκτικά- σκηνικό του Κέντρου Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου όπου λόγω πυρκαγιάς έχασαν τη ζωή τους μια γυναίκα και το εγγόνι της και υπέστησαν βαριά εγκαύματα η κόρη της και το άλλο εγγόνι της, απομακρύνθηκαν από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ 50 διασώστες ασθενοφόρων που υπηρετούσαν σε νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, και όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η λήξη των συμβάσεων πληρωμάτων που είχαν συναφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ οδήγησε στην «έξοδο» 50 διασώστες από τους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9 διασώστες), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5). Όλοι είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας και επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες.
«Το προσφυγικό στα νησιά που απελύθησαν οι Διασώστες παραμένει σε έξαρση. Στα Κέντρα Φιλοξενίας εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα οι ροές συνεχίζονται. Παρότι ζητήσαμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων) και την μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση τους απέλυσε επιδεικνύοντας περίσσεια αναλγησία» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Εκτιμάται δε πως η έλλειψη των 50 διασωστών διαμορφώνει κάτω των ορίων ασφαλείας την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ.
Πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση στα νησιά σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ
Στη Ρόδο απολύθηκαν 9 διασώστες. «Χάθηκε» δηλαδή ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη καθημερινή βάση – μένουν μόλις τρία οχήματα. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 116.000 κάτοικοι και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τα τρία εναπομείναντα ασθενοφόρα θα εξυπηρετούν, όλο το νησί, σε επείγοντα περιστατικά όπως επίσης και σε δευτερογενείς διακομιδές (επανεξετάσεις – εξιτήρια και μεταφορές από και προς σε λιμάνια και αεροδρόμια).
Στη Λέσβο απομακρύνθηκαν 10 διασώστες. Έκλεισε ο Τομέας ΕΚΑΒ Ιππείου ο οποίος κάλυπτε τα Κ.Υ. Πολυχνίτου και Πλωμαρίου και την ευρύτερη περιοχή Αγιάσου και Γέρας. Τα ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση μειώνονται από τέσσερα σε τρία. Ο Τομέας ΕΚΑΒ Καλλονής υπολειτουργεί καθώς υπάρχουν μόνο 3 διασώστες.
Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 85.000 κάτοικοι και στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη Σάμο απολύθηκαν 5 διασώστες. Η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 13 διασώστες. «Χάθηκε» ένα ασθενοφόρο Πρωί-Απόγευμα σε καθημερινή βάση. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 33.000 κάτοικοι και στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σήμερα 2.500 πρόσφυγες. Πολλές περιοχές δεν καλύπτονται από το ΕΚΑΒ.
Στη Χίο των 52.000 κατοίκων μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ κατά 9 διασώστες(συνολικά ήταν 17 διασώστες). «Χάθηκαν» δηλαδή δύο ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση. Σε πολλές Νυχτερινές βάρδιες το νησί θα μένει μόνο με ένα ασθενοφόρο. Δεν καλύπτεται πλέον η Βόρεια (Ιατρείο Βολισσού) και η Νότια (Κ.Υ. Πυργίου) πλευρά του νησιού με αποτέλεσμα να μη υπάρχει η δυνατότητα άμεσης κάλυψης των επειγόντων περιστατικών.
Στην Κω απολύθηκαν 9 διασώστες και απομένουν 6 διασώστες - δεν επαρκούν καν για την στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Μένουν βάρδιες ακάλυπτες.
Χάθηκε ένα ασθενοφόρο Πρωί-Απόγευμα σε καθημερινή βάση το οποίο στάθμευε στο Κ.Υ. Αντιμάχειας και παρείχε κάλυψη (για 12 ώρες περίπου) στους κατοίκους του νότιου μέρους του νησιού και όχι μόνο.
Στην Κάλυμνο απολύθηκαν 3 διασώστες κι έμειναν 5 διασώστες. Δεν επαρκούν καν για την στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Μένουν βάρδιες ακάλυπτες. Για να υπάρχει η υποτυπώδη κάλυψη του συνολικού πληθυσμού αναγκάζονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ να εργάζονται χωρίς ρεπό μαζί με έναν τραυματιοφορέα του νοσοκομείου (και αυτοί μέχρι τον Δεκέμβριο) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.
Στη Λέρο απολύθηκαν 5 διασώστες – η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 10 διασώστες. Οι εναπομείναντες διασώστες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες σε διακομιδές του Γενικού Νοσοκομείου και του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου